Zhang Zetian: Od internet senzacije do najmlađe milijarderke u Kini

Zhang Zetian: Od internet senzacije do najmlađe milijarderke u Kini

Zhang Zetian, poznata i po nadimku “Milk Tea Sister”, proglašena je najmlađom milijarderkom u Kini – ima samo 24 godine. Prva je na listi “Chinese New Fortune” magazina.

Zetian se 2015. godine udala za Ričarda Liu Qiangdonga, osnivača i direktora kineskog e-commerce giganta JD.com. Pomogla je da se kompanija razvija tako što je aktivno promovisala modu i luksuzne brendove kompanije JD.com.

Zanimljivo je kako je Zetian prvo skrenula pažnju na sebe. Naime, još 2009. godine, njena fotografija na kojoj drži čaj postala je viralna. Zetian je tada bila tinejdžerka i od tada je dobila nadimak “Naicha meimei”, odnosno “Milk Tea Sister”.

Na prvi pogled fotografija nije ništa posebno, vjerovatno Vam ni ne bi zapala za oči. Pa, šta je onda tajna njene viralnosti i popularnosti u Kini?

Jedno od objašnjenja jeste da je bila veoma lijepa, išla je u najprestižniju školu, talentovana i pametna, poticala iz bogate porodice… Ukratko – bila je popularna. Širenju slike doprinio je i poznati kineski online forum.

Glumila je i u promotivnom videu 2014. godine, za ljetne Olimpijske igre za mlade u Nanjingu. Odbila je filmske uloge kineskog reditelja Zhanga Yimoua, koji je kreator filmova “Kuća letećih bodeža” i “Veliki zid”.

Pažnju nije prestala da privlači ni kada se upisala se na prestižni kineski Univerzitet Tsinghua 2011. godine. I dalje je bila oličenje ‘uspješnosti’.

Godinu dana je provela na razmjeni na njujorškom koledžu “Barnard”. Tu je i upoznala svog budućeg muža koji je od nje stariji 19 godina. On je osnivač i direktor kineske e-commerce kompanije JD.com – koja je jedna od glavnih konkurenata Alibabe.

Neki izvoru pišu da njih dvoje nemaju skoro ništa zajedničko – velika je razlika u godinama, i u društvenom statusu. Ipak, izgleda da oboje imaju nos za dobar biznis.

Par je dugo negirao da je u vezi, tvrdeći da su samo kolege, prema “New Fortune” magazinu. Liu je na listi najbogatijih osoba u Kini na 16. mjestu. Na svjetskoj listi najbogatijih nalazi se na 174. mjestu.

Par se vjenčao u avgustu 2015. godine. U martu 2016. godine dobili su prvo dijete – kćerkicu. Nekoliko mjeseci kasnije, par je investirao u australsku kompaniju za proizvodnju dohrane beba.

Zetian i Liu su kupili 17,3 posto učešća u kompaniji “Bubs Australia”. Ovo nije jedina njihova investicija. Njihov poslovni portfolio se sastoji od šest kompanija, uključujući i “Uber China”.

Zetian je zaslužna za uspjeh JD.com jer pomaže promociji modne rubrike sajta i biznisu luksuzne robe. Ona je čak uspjela i da se sastane sa modnom legendom Iris Apfel, u aprilu ove godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci