Zenički Cimos pred zatvaranjem ili prodajom?

Zenički Cimos pred zatvaranjem ili prodajom?

Nakon što je “Grupacija Cimos” iz Kopra potvrdila da su već poduzete radnje od uprave te kompanije za pokretanje postupka likvidacije fabrike “Cimos” u Zenici izvjesno je da bi većina radnika, od oko 150 zaposlenih, do septembra mogla ostati bez posla.

Grupa radnika zeničkog Cimosa i danas se okupila pred kapijom preduzeća želeći saznati pojedinosti o planovima slovenačkog proizvođača autodijelova, ali i da spriječe odvoz robe i mašina iz fabrike s obzirom na to da imaju saznanja kako je u više kamiona proteklih nekoliko dana izvučena vrijedna imovina iz prostora livnice.

Novi vlasnik “Cimosa” iz Kopra italijanski fond “Palladio Finanziaria” službeno je predstavio predstavnicima sindikata zeničkog “Cimosa” dokumentaciju o namjeri da likvidira pogon i program zbrinjavanja oko 150 radnika, među kojima će većina, po svemu sudeći, na biro za zapošljavanje.

Takva odluka bi mogla biti donesena za mjesec dana, uz uslov da neko od zainteresovanih privrednih subjekata u tom periodu ne kupi fabriku.

O prodaji fabrike u Zenici se malo priča iako se nakon objavljene ponude za prodaju javilo pet potencijalnih investitora, ali do sada nije sklopljen nikakav ugovor o prodaji niti su poznati detalji ponuda potencijalnih kupaca.

Više o statusu radnika i poslovanju ili likvidaciji zeničkog preduzeća Cimosa znat će se sutra kada se očekuje da će biti održan radnički zbor, na kojem će Sindikat upoznati radnike s programom “zbrinjavanja i planom likvidacije ‘Cimos’ pogona u Zenici”.

Uprava kompanije “Cimos Kopar” zatražila je od sindikalne organizacije preduzeća u Zenici saglasnost na ponuđeni plan zbrinjavanja zaposlenih. Jedan dio radnika, njih pedesetak, bi mogao da nastavi raditi u drugim pogonima u BiH i Hrvatskoj, ali uz pristanak sindikalne organizacije na otkaze za radnike invalide druge kategorije i radnike starije od 50 godina.

Prema službenom dopisu iz “Cimosa”, ističe se da je primoran početi s postupkom zatvaranja uz poštovanje socijalnih uslova, isplatu otpremnina i podršku u traženju zaposlenja za radnike kod drugih poslodavaca u srodnim djelatnostima.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci