Zemlje G20 razgovarale o jedinstvenoj regulaciji kriptovaluta

Zemlje G20 razgovarale o jedinstvenoj regulaciji kriptovaluta

Ove sedmice u Argentini je održan susret ministara finansija najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u grupu G20. 

Među ostalim, ministri su razgovarali i o vrućoj temi u svijetu finansija – kriptovalutama. Na inicijativu zemalja poput Njemačke, Francuske, SAD-a i Japana govorilo se o mogućoj jedinstvenoj regulativi koja bi se bavila područjem kriptovaluta.

Govorilo se i o potrebi da centralne banke i vlade dobiju alate kojima bi mogle nadgledati kriptovalute i njihov utjecaj na kriminal, investicije i svjetsku ekonomiju u cjelini – kako bi se mogli izbjeći rizici i eliminirati ilegalne aktivnosti. No, nisu sve zemlje s oduševljenjem prihvatile ove prijedloge. Primjera radi, Brazil je bio protiv i njihov predsjednik centralne banke je rekao kako se u toj zemlji kriptovalute neće regulirati.

Najmoćnije zemlje svijeta su zatražile do jula analizu tržišta kriptovaluta kako bi mogle razgovarati o uvođenju nadzora nad njima.

Kao zaključak sa sastanka ministri zemalja G20 su naredili svojoj finansijskoj radnoj grupi (Financial Action Task Force) da sve naznake vezane za pranje novca i finansiranje terorizma od sada primjenjuju i na kriptovalute. Dodatno, do jula će zemlje članice napraviti analizu o tome koje podatke treba prikupiti prije nego se krene u bilo kakvu odluku o pisanju jedinstvene regulative.

Kriptovalute za sada ne predstavljaju prijetnju globalnoj finansijskoj stabilnosti jer je njihova ukupna tržišna kapitalizacija na nivou nižem od 1% svjetskog BDP-a, poručio je Mark Carney, šef Bank of England, inače predsjedavajući u Odboru za finansijsku stabilnost G20.

 

Agencije/L.Đ

 

O autoru

Srodni članci