Želite se zasluženo odmoriti na godišnjem? Google kalendar zna kako

Želite se zasluženo odmoriti na godišnjem? Google kalendar zna kako

Velike tehnološke kompanije sve više vremena posvećuju dobrobiti svojih korisnika. Facebook i Apple uvode brojače koji će korisnicima reći kad su pretjerali s upotrebom i natjerati ih da se malo odmore od pametnih telefona.

Na istom tragu je i Google koji je uveo promjene u svoj Google kalendar, a koje bi korisnicima trebale omogućiti da se tokom godišnjeg odmora i izvan radnog vremena zaista i odmore od posla.

Tako je predstavljena opcija “izvan ureda” koju je moguće postaviti u kalendaru u one dane kad su korisnici na godišnjem odmoru ili putu. Osim što će posebno označiti te dane u kalendaru, Google će o odsustvu korisnika obavijestiti i svakoga ko bi u tom periodu s osobom želio dogovoriti sastanak.

Ako neko pošalje zahtjev za sastankom u periodu kad se korisnik nalazi na odmoru, odnosno “izvan ureda” Google će preuzeti ulogu ličnog asistenta i odbiti poziv porukom koju korisnik sam sastavi.

Osim opcije “izvan ureda”, Google se pobrinuo i za svakodnevni odmor. Naime, do sad je bilo moguće u Google kalendaru odrediti sate kad je korisnik na poslu, ali bi ti sati bili isti za svaki dan. S novim promjenama, korisnici tačno mogu odrediti sate tokom kojih su na poslu, odnosno slobodni za sastanke, događanja i druge obaveze. Za one koji rade u smjenama ili u neuobičajeno vrijeme, ova promjena će biti i više nego dobrodošla.

Ako neko pošalje zahtjev za sastankom izvan tog vremena, dobit će automatsku poruku da je korisnik nedostupan.

Nažalost, ove opcije su trenutno dostupne samo korisnicima G Suita, odnosno Googleovog kalendara za poslovne korisnike. Hoće li i kad biti dostupne i za “obične” korisnike trenutno nije poznato.

O autoru

Srodni članci