Zbogom 2016! Zdravo 2017! Šta možemo očekivati u ovoj godini?

Zbogom 2016! Zdravo 2017! Šta možemo očekivati u ovoj godini?

U 2016. godini cijena zlata je porasla za nekoliko procenata iznad nivoa sa početka godine; cijena nafte je porasla za čak 47 posto, a dionice su, također, rasle. Sudeći po aktivnosti na finansijskim tržištima, očekuje se da će 2017. godina, također, biti odlična godina za investiranje, pišu analitičari Admiral Marketsa.

Njemački indeks DAX tokom godine je porastao za sedam posto, britanski FTSE 100 za 13 posto, dok je američki S&P 500 indeks porastao za 10 posto, čime je dostigao najvišu vrijednost u historiji.

Očekivati rast cijena nafte

Nakon nedavnog dogovora država članica OPEC-a o udruženom smanjivanju prozvodnje nafte s ciljem stvaranja umjetne nestašice na globalnom tržištu, očekivan je rast cijene crnog zlata tokom 2017. godine. Treba imati na umu da je cijena barela nafte u januaru 2016. godine u jednom trenutku iznosila približno 28 dolara, a danas 56 dolara, što znači da je porasla za čak 100 posto. Zbog toga ne treba očekivati spektakularan rast, a moguće su i privremene korekcije. Cijena će vjerovatno barem nakratko dostići 60 dolara po barelu.

Novi val rasprodaje zlata u 2017.

Jedan od najvažnijih faktora koji utječe na cijenu zlata su kamatne stope u razvijenim ekonomijama. Što su kamatne stope više, viši su prinosi na držanje obveznica i štednju u bankama. U takvim situacijama pada interes za posjedovanjem zlata čije držanje ne donosi nikakvu kamatu, stoga ga dio vlasnika odlučuje prodati i ruši mu cijenu. U SAD-u će kamatne stope vrlo vjerovatno tokom godine biti podignute dva do tri puta, dok će nekoliko europskih i Centralna banka Japana vjerovatno početi najavljivati kraj ciklusa namjernog snižavanja kamatnih stopa u svojim privredama te najaviti skorašnji rast. Na temelju očekivanog rasta kamatnih stopa, vjerovatno će doći do novog vala rasprodaje zlata i pada cijene ispod 1000$ po unci.

Indeksi

Rast kamatnih stopa će biti posljedica očekivanja popravljanja privredne situacije u razvijenim zemljama. Zajedno s popravljanjem situacije, rast će prihodi i profiti velikih kompanija, stoga će i cijene njihovih dionica vjerovatno porasti. U posljednih nekoliko desetljeća, dionički indeksi su na razvijenim tržištima rasli u prosjeku 5 – 10 posto godišnje, pa je i u 2017. godini to najizgledniji scenarij. Naravno, ne treba isključiti mogućnost privremenih korekcija tokom godine. Mnogi profesionalni investitori korekcije koriste za kupovinu dionica na povoljnijem nivou te na taj način povećavaju potencijalni profit.

Valute

U posljednje dvije i po godine američki dolar je u odnosu na japanski jen ojačao za 17 posto, u odnosu na euro za 25 posto, a u odnosu na britansku funtu čak za 28 posto te je sada po nekim parametrima precijenjen. Investitori na finansijskim tržištima su trenutno možda previše pesimistični po pitanju privrednog oporavka i rasta kamatnih stopa u ostatku svijeta, a ponajviše u Europi. Rast cijene nafte na globalnom tržištu i porast izvoza na temelju slabog eura mogao bi potaknuti Europsku centralnu banku na najavu početka rasta kamatnih stopa u eurozoni.

Ukoliko do toga dođe, na temelju spekulativne potražnje, euro bi u odnosu na dolar tokom godine mogao ojačati možda čak i više od 10 posto. Budući da odluka o Brexitu za sada nije imala negativnih posljedica na britansku privredu, Centralna banka Britanije bi, također, mogla završiti ciklus popuštanja monetarne politike, na temelju čega bi tokom godine i funta u odnosu na dolar mogla ojačati za više od 10 posto.

Euro je na putu dostizanja pariteta s dolarom po prvi put u više od 14 godina i tako bi mogao pomoći eurozoni u oporavku, čineći izvoz konkurentnijim. Tokom 2016. godine, jedinstvena valuta je pala za četiri posto u odnosu na dolar, a mnogi tržišni akteri predviđaju daljnji pad kako rastu kamatne stope u SAD-u.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci