“Zbog Trumpa će se ponoviti velika depresija iz 1930-ih”

“Zbog Trumpa će se ponoviti velika depresija iz 1930-ih”

Svijet 2021. godine očekuje velika depresija, prognozira Henrik Miler, kolumnista njemačkih dnevnih novina Špigel.

On je u svojoj kolumni analizirao kako bi svijet mogao da izgleda nakon četiri godine sa Donaldom Trumpom na čelu SAD-a.

Kao što je i obećavao, Trump se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija.

Većina stranih proizvoda je poskupjela zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pezosa, kineskog juana ili eura gube na vrijednosti. Dolar zbog toga ispada prejak, a Trump optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU što mu oni uzvraćaju istom mjerom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1930-ih godina, a takvo stanje razara osjetljivi svjetski monetarni sistem pa posebno stradavaju male ekonomije i male kompanije.

Miler predviđa kako će Trump voditi politiku da sprovodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego prije njegovog mandata i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze.

SAD se povukla iz Europe i Azije pa Kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Europom prema srednjoj Aziji.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci

  • modem modem

    Ne znam jel ovo preneseno cisto da se popuni portal nekim novostima, ali totalno pogresno tumacenje… sve sto Trump radi, radi da bi oslabio dolar i na taj nacin ojacao ekonomiju…tj proizvodnju i izvoz… kineski juan vec neko vrijeme (zaista) manipulira svojom vrijednoscu u odnosu na dolar, medjutim i oni su dosli u situaciju da moraju prodavati devizne rezerve… sto se eura tice, Trump se oglasio samo po pitanju Njemacke, zbog ocite disproporcije u stvarnoj vrijednosti eura u toj i drugim zemljama EU (to je opstepoznato)… kao sto je i svima jasno cemu je usmjerena njegova kritika, usmjerena je ka jacanju eura, jer jak euro znaci slabiji dolar, a to je i cilj.