Aktuelno:
Zbog plaće šef Infosysa dao otkaz

Zbog plaće šef Infosysa dao otkaz

Ostavkom je okončan Sikkin sukob s osnivačima oko povišice operativnom direktoru koji će ga zamijeniti.

Uslijed sukoba s osnivačima kompanije zbog povećanja plaća visokom menadžmentu, izvršni direktor indijskog IT diva Infosysa podnio je petak na iznenađenje mnogih ostavku.

Njegov potez je popraćen potonućem Infosysove dionice na berzi. U pismu kojem je popratio svoju ostavku, Vishal Sikka je naveo kako su posljednjih mjeseci “bili opsjednuti lažnim, neutemeljenim, malicioznim i pojačanim ličnim napadima”, prenosi Reuters. Takva kontinuirana situacija stvaranja negativnosti onemogućuje stvaranje pozitivnih promjena i fokusiranja na stvaranje vrijednosti, dodao je Sikka u pismu.

Privremenim izvršnim direktorom imenovan je glavni operativni direktor Pravin Rao, čovjek od kojeg je i krenuo Sikkin sukob s osnivačima predvođenih predsjednikom Narayanom Murthyem. Podsjetimo, Murthy je u aprilu javno napao Sikku zbog povećanja plaće Pravinu Raou za 35 posto na 1,9 miliona dolara. Murthy je tada tvrdio kako takva povišica nije u skladu s Infosysovim vrijednostima. Narayana Murthy je jedan od sedam inženjera koji su kompaniju pokrenuli 1981. s početnim kapitalom od svega 250 dolara, a i dalje posjeduju 12,75 posto udjela.

Oni su se izmjenjivali na čelu kompanije 33 godine, da bi 2014. prvi puta izabrali šefa izvan svog uskog kruga Vishala Sikku. Došavši iz njemačkog SAP-a, kompaniju je vodio iz SAD-a, vodećeg Infosysova tržišta. Po objavi vijesti o ostavci dionica kompanije srušila se za gotovo osam posto na jednomjesečni minimum od 943 rupija (14,7 dolara).

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci