Završen Koridor 10 kroz Makedoniju

Završen Koridor 10 kroz Makedoniju

Velike koristi od nove autoceste imat će srpski turisti koji svakog ljeta putuju u Grčku na odmor.

Posljednja dionica Autoceste prijateljstva u Makedoniji na paneuropskom Koridoru 10, od Demir Kapije do Smokvice, nedaleko od Gevgelije, duga 28,2 kilometra, potpuno je završena i očekuje se da će u martu biti otvorena za promet, potvrđeno je Večernjim novostima u makedonskom Ministarstvu za transport i veze.

Uključivanjem u promet navedene dionice spojit će se trasa autoceste Koridora 10, kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na sjeveru do Bogorodice na jugu zemlje, u dužini od 180 kilometara. To će, navode Večernje novosti, obradovati stotine hiljada srpskih turista, koji će na brži i udobniji način putovati na ljetovanje u Grčku. “Građevinski radovi su u potpunosti završeni, kao i sistem signalizacije, i do kraja mjeseca treba biti uključen i nadzorni centar za nadgledanje prometa.

U martu se očekuje puštanje u promet posljednje dionice, potvrdio je za beogradski list glasnogovornik nadležnog ministarstva Kire Kocevski, dodajući da je ukupna cijena tog posla oko 217 miliona eura. Gradnja te dionice u Makedoniji je počela još u septembru 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će prometnica biti gotova za četiri godine. Puštanjem u promet posljednje dionice autoceste skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju.

Trasa autoceste ove dionice se proteže desnom obalom Vardara, demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dijela prometnice s druge strane rijeke. Na ukletoj dionici starog puta duž lijeve obale Vardara, u crni popis žrtava teških prometnih nesreća koje su se, kao po pravilu, svakog ljeta u jeku turističkih putovanja na obale Egeja, događalo na tom potezu, ušao je veliki broj srpskih državljana, piše list.

Najveći dio nesreća, posebno za vrijeme ljeta, kako su Večernje novosti pisale, zabilježi se upravo na dionici Demir Kapija – Udovo – Gevgelija. Taj popis žrtava teških prometnih nesreća, među kojima je najviše putnika iz Srbije, stručnim tumačenjima prije svega se objašnjava kao posljedica umora vozača u zagušenju prometa na uskom grlu tog dijela puta. Ipak, završetkom ove dionice, osim udobnosti, bit će zadovoljen i još važnija – sigurnost.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci