Zašto se sastanak Trumpa i Putina održava u Helsinkiju?

Zašto se sastanak Trumpa i Putina održava u Helsinkiju?

Helsinki, mjesto održavanja samita Trump – Putin, ima historijsku važnost u diplomatskim odnosima dvaju dugogodišnjih suparnika.

Godine 1975. SAD i Rusija, odnosno Sovjetski Savez, potpisali su zajedno s još 33 države sporazum o smirivanju hladnoratovskih napetosti.

Poznat kao Završni sporazum iz Helsinkija, dokument je potpisan na sigurnosnoj konferenciji na kojoj je bio američki predsjednik Gerald Ford i sovjetski vođa Leonid Brežnjev.

Drugi važan susret američkih i sovjetskih čelnika u Helsinkiju dogodio se 1990. kada se George Bush sastao s Mihailom Gorbačovom zbog iračke invazije na Kuvajt koja je kasnije dovela do američke intervencije i prvog Zaljevskog rata.

Bill Clinton se susreo 1997. u glavnom gradu Finske s Borisom Jeljcinom kada su dvojica predsjednika razgovarala o proširenju NATO-a na baltičke države. Upravo na tom sastanku Clinton je pozvao Rusiju da se priključi grupi G7, koja je tako postala G8.

Krug bi se u Helsinkiju ovoga puta mogao zatvoriti: Rusija je izbačena iz te grupe zbog ukrajinske krize, no uoči samita G7 prošlog mjeseca Trump je dao naslutiti da bi Rusiju trebalo pozvati da se ponovo priključi industrijski najrazvijenijim zemljama svijeta.

Finska, koja je 1917. izborila neovisnost od Ruskog carstva, historijski održava neutralno stajalište prema sporovima Zapada i Rusije i tokom Hladnog rata njegovala je dobre trgovinske i diplomatske odnose s oba bloka.

Iako je članica EU-a, ta država nije ušla u NATO poput većine članica Unije i u regiji je zadržala stratešku neutralnu poziciju.

Vjerovatno zbog toga, finska prijestolnica je bila 2008. domaćin sastanka zapovjednika američke i ruske vojske Mikea Mullena i Nikolaja Makarova u jeku rata između Rusije i Gruzije.

Helsinki je ranije ove godine ugostio neslužbene pregovore Sjeverne i Južne Koreje te SAD-a, uoči samita između dviju Koreja i kasnije Pyongyanga i Washingtona.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci