Zašto je bitcoin pao za 20%?

Zašto je bitcoin pao za 20%?

Cijena bitcoina je pala za gotovo 20% u posljednjih nekoliko dana, pa se mnogi boje najcrnjeg scenarija. Ali, važno se prisjetiti da se ovo događalo i prije, te nas uopće nije iznenadilo.

Iako je cijena bitcoina drastično pala, veterani u ovoj industriji vrlo dobro znaju da ovo nije prvi put, a sigurno ni posljednji. Naime, malo je zabrinjavajuće jer je u posljednjih mjesec dana mnogo novih investitora ušlo na tržište, a sada ćemo vidjeti koliko su im ruke slabe i hoće li prodati u gubitku ili holdati.

Bitcoin pao za 25% u posljednjih nekoliko dana

Nakon što je bitcoin dostigao svoju najvišu vrijednost od $20.000, ova najveća kriptovaluta je izgubila četvrtinu svoje vrijednosti, te pala na svega $13.000. Naime, iako je ovakav pad vrijednosti sasvim normalna stvar, mediji ne prestaju da pišu o tome kako se događa crash tržišta, te time motivišu nove investitore da prodaju u gubitku. Istina je daleko drugačija i mala je vjerovatnoća da će pasti na nivo ispod $10.000.

U svojim počecima bitcoin veterani su se nadali danu kada će ova kriptovaluta postići vrijednost od $1, a nakon dvije godine to je bilo ostvareno. Ovo je bila jedna od najznačajnijih nivoa bitcoina, kada se napokon poistovjetio s američkim dolarom.

Ubrzo nakon toga, u ljeto 2011, bitcoin se popeo na nivo od $19, te je nakon toga postigao još veći rast i uspeo se na $28. Svi su mislili da je bitcoin tada nezaustavljiv i da nikada neće pasti nazad, no već je u novembru iste godine pao na svega $2 i trebalo mu je nekoliko godina da ponovno probije stare rekorde.

Krajem 2013. bitcoin po prvi put probija $1.000 da bi nakon nekoliko mjeseci izgubio 50% svoje vrijednosti i pao na manje od $500. Od tog pada, tri godine nismo vidjeli bitcoin iznad $1.000 dolara, te je početkom 2017. opet probio $1.000, da bi u posljednjih godinu dana probio tada nevjerovatnih $20.000.

Što je dovelo do ovog pada?

Pad se dogodio zato što je otprilike 150 milijardi dolara povučeno s tržišta. Kapitalizacija tržišta kriptovaluta je na datum 21. 12. iznosila 645 milijardi dolara. Tržište se već malo oporavilo i trenutno kapitalizacija tržišta iznosi oko 517 milijardi dolara.

Ko je povukao toliko novaca s tržišta? Pa najvjerovatnije je neko ko je imao veći iznos odlučio da proda svoje kriptovalute i izvuče novac, a zatim je mnogo investitora zbog panike krenulo da prodaje svoje valute i samim time povećalo taj pad.

Bitcoin se do sada svaki put oporavio

Bitcoin je imao loša vremena i generalno često raste ili pada, ali ne treba zanemariti činjenicu da bez obzira na sve dugoročno gledano stalno raste.

Ovaj nagli pad je možda čak i dobar jer će omogućiti novim investitorima da uđu u tržište prije nego bitcoin krene svoju trku prema $25.000, a samim tim će vjerovatno i alt coinovi početi da rastu. Za sada je ovaj pad bitcoina povukao gotovo sve kriptovalute, i većina njih je u crvenom.

O autoru

Srodni članci