Zaposleni u RS-u ostali bez općeg kolektivnog ugovora

Zaposleni u RS-u ostali bez općeg kolektivnog ugovora

U Republici Srpskoj prestaje da važi dosadašnji opći kolektivni ugovor.

Današnji pokušaj dogovora predstavnika vlasti i socijalnih partnera da postignu dogovor o novom dokumentu koji reguliše posebna prava radnika je propao.

Nakon sastanka sa socijalnim partnerima, potpredsjednik entitetske vlade Anton Kasipovović rekao je da su date određene inicijative o tome kako prevazići postojeći vakuum, s obzirom na to da prestaje važenje postojećeg općeg, ali i granskih kolektivnih ugovora.

Tvrdi da u nastaloj situaciji niko neće pretrpjeti nikakvu štetu i da će Vlada Republike Srpske reagovati donošenjem potrebnih odluka ako procijeni da će nastupiti šteta.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić predložila je da se produži važeći opći kolektivni ugovor, kao i granski, na rok za koji se dogovore socijalni partneri i u kojem se mogu dogovoriti novi dokumenti.

Ona smatra da odgovornost za novonastalu situaciju nije na sindikalcima.

“Nijedan radnik u RS-u ne smije ostati uskraćen za ono što je ustavno i zakonsko pravo, ali sutra ipak ostaju, ako ne postignemo dogovor”, upozorila je ona.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić smatra da to što danas prestaju da važe opći i posebni ugovori u RS-u neće proizvesti ništa spektakularno, jer nikome, kaže, nije u interesu da diže bespotrebne tenzije.

“U narednih mjesec do dva sigurno ćemo doći do opšteg kolektivnog ugovora i da će sve ići svojim tokom”, uvjerava Trivić.

Najavio je za 27. april skupštinu ovog udruženja kako bi dobili ovlaštenja za nastavak daljih pregovora koji bi trebali da dovedu do potpisivanja novog općeg kolektivnog ugovora.

U RS-u je prošlo 90 dana od usvajanja novog Zakona o radu, a u tom periodu nisu dogovoreni opći kolektivni ugovor, niti granski ugovori.

Fena/A.Š.

O autoru

Srodni članci