Aktuelno:
Zabrinutost za potražnju zbog uragana zakočila cijene nafte iznad 54 dolara

Zabrinutost za potražnju zbog uragana zakočila cijene nafte iznad 54 dolara

Formiranje niza uragana na Atlantiku zakočilo je u petak cijene nafte na međunarodnim tržištima iznad 54 dolara, potpirujući strah za potražnju za sirovom naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,54 dolara. Prethodno je nakratko skočila na 54,80 dolara. U SAD-u barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 48,79 dolara.

Irma je drugi snažni uragan koji se u roku od dvije sedmice približio Sjedinjenim Državama. Prelazeći preko Kariba već je prouzrokovao smrt 14 ljudi, nanoseći i tešku materijalnu štetu. U petak su se na udaru našle Dominikanska Republika i Haiti a sada je na putu za Kubu i Bahame. U subotu bi trebao stići i do Floride.

U međuvremenu se Karibima već približava još jedan uragan, nazvan Jose.

“Uragani mogu imati dugoročne posljedice po rafinerijsku i industrijsku potražnju”, tumači Eugen Weinberg iz frankfurtskog ureda njemačkog Commerzbanka.

“Utjecaj prirodnih sila na američku proizvodnju nafte ne bi trebalo precjenjivati ali ni potcjenjivati”, dodaje on.

Na londonskom tržištu cijene su crpile blagu podršku iz najave Saudijske Arabije da će u oktobru smanjiti isporuke sirove nafte klijentima za 350 hiljada barela dnevno.

Američko tržište prikočila je pak niska razina aktivnosti u rafinerijama nakon uragana Harvey, koja je oštro smanjila potražnju za sirovom naftom, tumače trgovci.

Uragan Harvey utjecao je i na američku proizvodnju nafte, koja je pala gotovo osam posto, s 9,5 miliona barela dnevno na 8,8 miliona barela dnevno, pokazuju podaci američke vlade.

Slabljenje aktivnosti proizvodnje i prerade trebalo bi ipak biti privremeno, napominje Reuters.

“Većina rafinerija ponovo počinje s radom i očekujemo da će se prerada gotovo u potpunosti normalizirati do kraja mjeseca”, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

Zatvaranje rafinerija i naftnih luka duž obale Meksičkog zaljeva i teški uvjeti za plovidbu u karipskoj regiji utjecali su i na isporuke.

“Uvoz (nafte) na američku obalu Meksičkog zaljeva pao je na najniži nivo od 90-ih godina”, primjećuju u ANZ banku.

Obnova aktivnosti u američkoj naftnoj industriji potrajat će nekoliko sedmica, procjenjuju analitičari.

Prema podacima koje objavljuje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), cijena barela košarice njegove nafte porasla je u četvrtak za 44 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 52,48 dolara, približivši se time najvišem nivou u šest mjeseci.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci