Za obnovu infrastrukture u Siriji bit će potrebno 400 milijardi dolara

Za obnovu infrastrukture u Siriji bit će potrebno 400 milijardi dolara

Siriji će biti potrebno 400 milijardi američkih dolara za obnovu nakon više od sedam godina građanskog rata, citirao je u razgovoru za ruske medije sirijskog predsjednika član delegacije ruskog parlamenta nakon nedjeljnog posjeta Damasku.

Dimitri Sabljin, zastupnik ruske Dume, za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti u nedjelju je izjavio kako će prema procjenama predsjednika Asada Siriji biti potrebno 400 milijardi dolara za “obnovu infrastrukture” za koju se očekuje da će trajati od 10 do 15 godina.

Sabljin je predvodio izaslanstvo ruskih parlamentaraca koje se u nedjelju u sirijskoj prijestolnici sastalo s predsjednikom Asadom.

Sirijski predsjednik je kazao prema navodima ruskog funkcionera da zapadne naftne i plinske kompanije nisu dobrodošle – za razliku od ruskih.

Sirijski državni budžet za fiskalnu 2018. godinu iznosi 3.187 milijardi sirijskih funti (približno 6,19 milijardi dolara).

“Stanje u sirijskoj ekonomiji je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je započeo 2011. godine. Aktivnosti su pale u periodu od 2010. do 2017. više od 70 posto”, pokazuju CIA-ini osnovni podaci o Siriji.

Sirijska državna agencija SANA je potvrdila sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva, napominju ruski mediji, navodeći kao teme sastanka “tripartitni raketni napad, kampanju dezinformacija i laži u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)”.

bankar.me

O autoru

Srodni članci