Za cijelu Europu „nutela“ ubuduće istog kvaliteta

Za cijelu Europu „nutela“ ubuduće istog kvaliteta

Da bi izjednačio kvalitet „Ferero“ je smanjio kvalitet za njemačko tržište na kojem se do sada prodavao najbolji krem. 

Prema potezima tri velike multinacionalne europske kompanije može se zaključiti na koji način će se problem ujednačenog kvaliteta proizvoda za istočno i zapadno tržište rješavati u budućnosti. Ako je suditi po odluci „Ferera”, to neće biti u korist potrošača. Jer ova kompanija je odlučila da smanji kvalitet, svog najpopularnijeg proizvoda „nutela“, za njemačko tržište koje je do sada bilo favorizovano. Na taj način će izjednačiti kvalitet proizvoda za sva tržišta u Europi.

Europska komisija je prije nekoliko dana potvrdila da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promjene. Povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jurova istakla je tri kompanije koje mijenjaju recepte. Jedna od njih je HIP, koji se na to obavezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu, koji su pokazali da je testirana dječija hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj.

“Komisija je navela da će „Ferero” to uraditi tako što će sniziti kvalitet proizvoda u Njemačkoj u kojoj je bio bolji. Nakon mog istraživanja, „Ferero” se izjasnio da je kvalitet „nutele” bolji samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednak”, kaže Biljana Borzan, izvjestilac Europskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci