YouTube će imati velike dugove ako EU usvoji novi zakon

YouTube će imati velike dugove ako EU usvoji novi zakon

Europska unija ne staje sa svojim pokušajima da zaštiti prava svojih građana na internetnu, uprkos tome što to nailazi na veliki otpor kako korisnika interneta  tako i kompanija. Naime, nakon stupanja na snagu GDPR uredbe koja regulira pravila zaštite lične podataka, sada se priprema zakon koji će štiti prava autora i nuditi ‘pravedniju’ raspodjelu sredstava među autorima.

No, dok EU govori samo o tome kako će ovaj novi zakon zaštiti autorska prava inicijalnih sadržaja, sve se više priča kako će se ovim zakonom omogućiti cenzura interneta unutar Europe, što zasigurno nije dobar potez za bilo koga ko koristi internet. Naučeni smo da je internet slobodno područje, a sada nam to čelnici Europe pokušavaju limitirati s načelom da zapravo pomažu korisnicima.

Veliki je otpor mnogih udruženja prema zakonu o zaštiti autorskih prava i pitanje je da li će taj zakon biti izglasan. Mnogi se nadaju kako ovaj zakon neće proći kod izglasavanja, što bi značilo opstanak interneta kakav je on danas. No, ako zakon kojim slučajem bude izglasan tada će nastati veliki problemi za servise koji objavljuju tuđi sadržaj. Sve je žešća priča oko toga kako će se uvesti i naplata linkova, što bi značilo da će se do sadržaja stizati samo ako će se vršiti određena naplata sadržaja.

Uspješan kraj iz cijene ove priče mogli bi izvući autori čiji se radovi objavljuju na YouTubeu. Naime, poznati muzičari se već godinama žale kako nisu dovoljno plaćeni za svoje spotove oko kojih se okreću milionske brojke pregleda. Ako zakon stupi na snagu, ti izvođači bi se mogli požaliti i tužiti Google zbog premalih naknada za reprodukciju spotova, što bi YouTube moglo stajati ogromne količine novca.

Nagađa se kako bi takva pobuna mogla uzrokovati više od milijardu dolara štete ovom najpopularnijem video servisu na svijetu. Bio bi to veliki udarac za YouTube, koji bi nakon toga zasigurno promijenio način poslovanja da ne mora više plaćati takve sulude kazne.

O autoru

Srodni članci