Windows 7 je i dalje apsolutno najpopularniji OS na svijetu

Windows 7 je i dalje apsolutno najpopularniji OS na svijetu

Microsoft je učinio sve ili gotovo sve da bi svoj Windows 10 ekspresno postao najpopularniji operativni sistem na svijetu. Ali, ne ide pa ne ide, “desetka” je još uvijek poprilično daleko od vodeće pozicije koju uvjerljivo drži nepoderivi Windows 7, na kojega većina korisnika očigledno smatra kako je uvjerljivo najbolji.

Istina je da su Windowsi ukupno gledajući apsolutno najdominantniji operativni sistemi na svijetu, što se vjerovatno nikada neće promijeniti, ali istina je i kako su u Redmondu, definitivno, očekivali da će Windows 10 osvojiti veći dio na tržištu nego što pokazuju posljednji podaci.

Prema analitičkim izvještajima kompanije Market Share, koja je obradila osam mjeseci 2017 godine, Windows 7 je najpopularniji i vodeći s 48.64% ukupnog udjela na tržištu operativnih sistema. Slijedi ga Windows 10 sa 26.39% dok je na trećem mjesto odavno umirovljeni, ali još uvijek poprilično živahni Windows XP sa 7.14%. Windowsovu dominaciju među vodećom petorkom zaključuje Windows 8.1 koji drži 6.65% tržišta, dok je na petom mjestu Appleov Mac OS X 10.12 čiji se udio zaključno s augustom zaustavio na 3.27%.

Mnogi se pitaju u čemu je tajna Windows 7 operativnog sistema, odnosno zbog čega Windows 10 nema veći udio na tržištu ako već nije prvi, ali stvar je zapravo vrlo logična i lako objašnjiva. Windows 7 je po mnogima najstabilniji i najbolji operativni sistem iz Microsoftove ergele, koristi ga ogroman broj pojedinaca ali i firmi, javnih ustanova… A korisnici sasvim logično ne žele mijenjati ono što ih dobro služi i s čim nemaju problema, pogotovo ako govorimo o kućnim korisnicima koji nisu previše informatički “potkovani”.

Microsoft je možda sam sebi napravio probleme sa svojedobno poprilično agresivnom kampanjom i nastojanjima da pod svaku cijenu Windows 7 i sve ostale inačice budu zamijenjene Windows 10 operativnim sistemom. Za sada je “sedmica” daleko najpopularnija, a takvo će se stanje sasvim sigurno zadržati još neko vrijeme.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci