Warren Buffett – kako pametno investirati ?

Warren Buffett – kako pametno investirati ?

Warren Buffett je jedan od rijetkih biznismena koji i u 86 godini ostvaruje fenomenalne poslovne rezultate. Ovaj američki poduzetnik je poznat po tome što je jedan od najuspješnijih ulagača na svijetu. Prema najnovijim podacima časopisa Forbes, njegovo bogatstvo se procjenjuje na 75,9 milijardi dolara.

Buffett je poznat po svojoj filozofiji vrijednosnog ulaganja te po štedljivosti uprkos ogomnom bogatstvu. Poznat je i kao filantrop – obećao je da će nakon smrti podijeliti 99 posto bogatstva koje je stekao i da će to učiniti uglavnom preko fondacije Billa Gatesa.

Interesantan je novi potez ovog američkog investitora koji je prije nekoliko dana prodao gotovo sve dionice koje posjeduje u trgovačkom lancu Walmart, a novac dobiven prodajom planira uložiti u aviokompanije.

Buffett se na ovaj potez odlučio jer Walmart sve više gubi korak s online trgovinama poput Amazona. Tržišna vrijednost Amazona iznosi oko 356 milijardi dolara, dok je vrijednost Walmarta 298 milijardi dolara. Buffet je još prošle godine izjavio da tradicionalni trgovački lanci gube bitku s online konkurencijom, te od tada smanjuje svoju izloženost Walmartu u koji je ušao 2005. godine, prenosi magazin Businessinsider. Od 2014. godine vrijednost dionica Walmarta je pala za 21 posto, dok su dionice Amazona porasle za 119 posto.

Magazin Inc je istraživao kako radi najbolji investitor na svijetu i u nastavku Vam donosimo nekoliko  savjeta.

Buffett je još kao dijete bio u potrazi za prilikama kako da zaradi i počeo je sa prodajom od vrata do vrata. Njegov savjet je da se može živjeti ispod svojih mogućnosti kako biste osigurali prosperitet.

Život na kreditima i kreditnim karticama neće Vas obogatiti.

Ako imate u ponudi nešto što košta 2,95 dolara i 3,17 dolara, izaberite jeftinije. No, ne morate ići toliko daleko, ali možete trošiti manje nego što zarađujete.

Naučite sve što možete. Buffett provodi većinu svog vremena u čitanju. Sve što se može znati o tržištima i kompanijama je već napisano i prethodno je to neko sve istražio. Što više znamo, pametnije izbore pravimo.

Nikada ne ulažite u posao koji ne razumijete.

Buffett ne razumije najbolje tehnološke dionice, stoga ih ni nema u Berkshireovom portfelju, kao ni onih biotehnološke industrije. On smatra kako prije kupovine bilo koje dionice treba razumjeti kako se u tom poslu stvara novac te što se ubuduće očekuje. Po njegovom mišljenju, recept za samouništenje je upustiti se u dionice čije industrije i poslove ne razumijete.

Istražite kompanije koje su potcijenjene na tržištu, mnoge od njih su finansijski biseri.

„Bilo da razgovaramo o čarapama ili dionicama, volim kvalitetnu robu kada je tržište palo“, stav je Buffetta. Kao klasičan vrijednosni investitor, on trguje dionicama ispod njihove unutarnje vrijednosti.

„Pravilo broj 1 je nikada ne gubiti novac. Pravilo broj 2 je nikada ne zaboraviti pravilo broj 1.“

Ovo je jedan od najpoznatijih Buffetovih citata, ali u principu ne možete nikad 100% biti sigurni da ste izbjegli gubitke. I sam Buffett je imao nekoliko loših ulaganja. No, naglasak stavlja na zaštitu vlastitih principa od gubitka što smatra važnijim od stvaranja novca. Pravim trikom za dugoročan uspjeh smatra nadigravanje tokom loših vremena. Jedan od takvih primjera je i da još uvijek nije prodao udio u American Expressu, koji je stekao 1960. godine.

Na kraju, ne zaboravite Buffettovu devizu: “Bolje je kupiti odličnu kompaniju za dobru cijenu, nego dobru kompaniju za odličnu cijenu.”

Ukoliko želite opširnije da saznate o Warrenu Buffetu i njegovoj karijeri, pročitajte knjigu koja Vam je dostupna OVDJE.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci