Wall Street u minusu na sedmičnom nivou, Irma oborila osiguravače

Wall Street u minusu na sedmičnom nivou, Irma oborila osiguravače

Američke dionice na trgovanju u petak nisu zabilježile velike promjene, a u centru pažnje investitora bile su moguće posljedice uragana Irma na čijem se udaru nalazi jugoistok zemlje.

Dow Jones je u petak neznatno ojačao na 21.797,8 poena, indeks S&P 500 je oslabio 0,2% na 2.461,4 poena, dok je Nasdaq pao 0,6% na 6.360,2 poena. Dionice osiguravajućih kompanija značajno su se oporavile u petak, ali su ostale u debelom minusu na sedmičnom nivou. XL Group i RenaissanceRe registrovali su pad na sedmičnom nivou od 4,9% i 6,3%, respektivno. Lošu sedmicu iza sebe ostavile su i bankarske dionice, nakon što su investitori postali skeptičniji po pitanju dizanja kamata u decembru. Najveći dobitnici bile su kompanije koje proizvode materijale za izgradnju i popravku kuća. Na sedmičmom nivou, Dow je oslabio za 0,8%, S&P je izgubio na vrijednosti pola procenta, dok je Nasdaq pao za 1,2%.

Na krilima dionica iz auto sektora, njemački DAX je sedmicu okončao u plusu od 1,3%, dok su ostali ključni berzanski indeksi na starom kontinentu registrovali pad vrijednosti. Francuski CAC je pao za 0,2%, dok je britanski FTSE oslabio za 0,8%.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci