Wall Street: Treći uzastopni pad indeksa, Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

Wall Street: Treći uzastopni pad indeksa, Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, treći dan zaredom, što je posljedica rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington zaprijetio uvođenjem dodatnih carina na kineske proizvode, a Peking najavio protumjere.

Dow Jones skliznuo je za 287 bodova ili 1,15 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 oslabio za 0,40 posto, na 2.762 boda, a Nasdaq indeks za 0,28 posto, na 7.725 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones indeks izgubio je sve dobitke od početka godine.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je u petak Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

Natezanje SAD-a i Kine

Tenzije su dodatno porasle jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Kina je poručila da će poduzeti „kvalitativne” i „kvantitativne” mjere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka maja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike”, kaže Emily Roland, direktorica u kompaniji John Hancock Investments.

Među najvećim su gubitnicama i jučer bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cijene proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale više od 3,5 posto.

Zbog toga je S&P indeks industrijskog sektora jučer bio među najvećim gubitnicima, s prosječnim padom od 2,1 posto.

Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Indeks tog sektora izgubio je 1,2 posto.

I na europskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,36 posto, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 1,22 posto, na 12.677 bodova, a pariski CAC za 1,10 posto, na 5.390 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci