Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Na Wall Streetu u utorak su berzanski indeksi porasli, zahvaljujući daljnjem oporavku tehnološkog sektora, a na tržištu vlada optimizam jer bolji nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija ukazuju na snagu ekonomije.

Dow Jones je ojačao za 0,50 posto, na 25.628 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,28 posto, na 2.858 bodova, a Nasdaq indeks za 0,31 posto, na 7.883 boda.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru koji se nastavio oporavljati od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su cijene dionica Microsofta, Amazon.coma i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, porasle između 0,7 i 1,5 posto.

S&P indeks energetskog sektora je skočio za 0,7 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte nakon što su na snagu stupile sankcije SAD-a prema Iranu, što je izazvalo zabrinutosti u vezi sa padom izvoza nafte iz te zemlje.

Znatno je, za 0,5 posto, ojačao i finansijski sektor.

Sve to se zahvaljuje nastavku dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od više od 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih 79 posto je ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine su pale u drugi plan, premda ne popuštaju.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,71 posto, na 7.718 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,40 posto, na 12.648 bodova, a pariski CAC za 0,81 posto, na 5.521 bod.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci