Wall Street: Tehnološki sektor kriv za pad indeksa

Wall Street: Tehnološki sektor kriv za pad indeksa

Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica znatno pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, zbog trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga nakon novih poruka iz Bijele kuće o ograničavanju ulaganja kineskih kompanija u američki tehnološki sektor.

Dow Jones je oslabio za 165 bodova ili 0,68 posto, na 24.117 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,86 posto, na 2.699 bodova, a Nasdaq indeks za 1,54 posto, na 7.445 bodova.

Cijene dionica u tehnološkom sektoru su dosegle najviši pad u srijedu, u prosjeku 1,5 posto, nakon novih poruka da Washington priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških firmi.

„Tržište je te poruke shvatilo kao potvrdu da čvrsti stav prema Kini nije oslabio”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u firmi Prudential Financial.

Od početka maja SAD i Kina su održali nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigli dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protumjere istog intenziteta.

Loše na tržište jučer je utjecao i daljnji rast kursa dolara jer to ne odgovara velikim američkim izvoznicima, s obzirom na to da zbog toga njihovi proizvodi na ino tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

„Radi se o kombinaciji trgovinskih napetosti i jakog dolara. Vidimo i rast prinosa na državne obveznice, kao i snažan rast cijena nafte. Sve to u kombinaciji zabrinjava”, kaže Mark Kepner, trgovac u firmi Themis Trading.

Najviše su jučer porasle, prosječno za 1,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica rasta cijena nafte na najviše nivoe u više od tri godine.

I dok je to pozitivno za energetski sektor, ulagači se počinju bojati da bi rast cijena “crnog zlata”, a time i goriva, mogao loše utjecati na druge sektore.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 1,11 posto, na 7.621 bod, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,93 posto, na 12.348 bodova, a pariski CAC za 0,87 posto, na 5.327 bodova.

 

 

www.seebiz.eu

O autoru

Srodni članci