Wall Street: S&P 500 pao četvrti dan zaredom

Wall Street: S&P 500 pao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu u četvrtak je S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer su politički problemi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zasjenili dobre pokazatelje iz američke ekonomije.

Dow Jones je ojačao za 115 bodova ili 0,47 posto, na 24.873 boda, dok je S&P 500 skliznuo za 0,08 posto, na 2.747 bodova, a Nasdaq indeks za 0,20 posto, na 7.481 bod.

Na početku jučerašnjeg trgovanja svi su indeksi bili u pozitivnom području jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije.

Objavljeno je kako je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao, što ukazuje na jačanje američkog tržišta rada.

A da najveća svjetska ekonomija i dalje stabilno raste pokazali su izvještaji o industrijskoj proizvodnji ogranaka američke centralne banke u New Yorku i Philadelphiji.

Pozitivno je na tržište utjecala i izjava Petera Navarroa, glavnog savjetnika Bijele kuće za međunarodnu trgovinu, koji je u intervjuu televizijskoj postaji CNBC kazao da Trumpov čvrsti stav u vezi globalne trgovine, uključujući carine na uvoz metala, ne mora nužno izazvati protumjere.

Tržište je danima bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od protumjera i trgovinskih ratova, nakon što je Trump nedavno uveo carine na čelik i aluminij te najavio nove carine na uvoz nekih kineskih proizvoda u SAD.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci