Wall Street: S&P 500 oslabio četvrti dan zaredom

Wall Street: S&P 500 oslabio četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu u srijedu je S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom, ponajviše zbog pritiska na energetski sektor, dok je tehnološki sektor nadoknadio dio gubitaka od prethodnih dana.

Dow Jones je oslabio za 0,16 posto, na 24.140 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,01 posto, na 2.629 bodova. Nasdaq indeks je ojačao, za 0,21 posto, na 6.776 bodova.

Klizanje S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom, što nije zabilježeno još od marta, ponajviše je posljedica pritiska na energetskim sektor zbog pada cijena nafte za više od 2 posto, nakon što je objavljeno da su prošle sedmice zalihe u SAD-u porasle, što umanjuje mogućnost rasta cijena ‘crnog zlata’.

Dionice Schlumbergera, Exxona i Chevrona su pojeftinile između 0,6 i 2,2 posto.

“Energetski sektor je u posljednjih mjesec dana znatno ojačao, pa su podaci o rastu zaliha nafte u SAD-u naveli neke ulagače da povuku dio zarade s tržišta”, kaže Mike Baele, direktor u U.S. Bank Private Client Wealth Management.

S druge starne, tehnološki sektor je nadoknadio dio gubitaka od prethodnih dana. Cijene dionica Microsofta, Facebooka i Alphabeta su skočile za više od 1 posto.

Tehnološki sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto je najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, poređenja radi, S&P 500 istovremeno ojačao za 17 posto.

No, u posljednjih sedam dana tehnološki sektor je izgubio više od 3 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Očekuje se, naime, da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usaglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima bi trebalo podstaći brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,28 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,38 posto, na 12.998 bodova, a pariski CAC za 0,02 posto, na 5.374 boda.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci