Aktuelno:
Wall Street: S&P 500 dosegnuo novi rekordan nivo

Wall Street: S&P 500 dosegnuo novi rekordan nivo

Na Wall Streetu su i u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novi najviši nivo u historiji jer su splasnule zabrinutosti ulagača u vezi Sjeverne Koreje i uragana Irma.

Dow Jones ojačao je za 0,28 posto, na 22.118 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,34 posto, na 2.496 bodova, a Nasdaq indeks za 0,34 posto, na 6.454 boda.

Novi rekordni doseg S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u većini od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su predvodili telekomunikacijski i finansijski sektor sa skokom većim od 1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se splašnjavanju zabrinutosti u vezi Sjeverne Koreje i uragana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

“Sada je bolje okruženje za rizičniju imovinu. Sve dok su pitanja u vezi Sjeverne Koreje i uragana u drugom planu, ulagači se mogu koncentrirati na snažnije ekonomske fundamente. Uz to, uragan Irma nije počinio toliko velike štete koliko su se ulagači plašili”, kaže David Joy, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Applea, koja je pojeftinila za 0,4 posto, nakon što je taj tehnološki div predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući nestrpljivo očekivani model X, kojim je obilježena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Dio analitičara smatra da je pad cijene Applea posljedica zabrinutosti zbog mogućih poremećaja u opskrbi dijelovima, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cijena dionice Applea ove godine snažno porasla.

U novom modelu iPhonea “nema spektakularnih iznenađenja, premda je ono što ta kompanija radi na tom uređaju vrlo dobro”, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Asset Management.

I na većini europskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je za 0,40 posto, na 12.524 boda, a pariški CAC za 0,62 posto, na 5.209 bodova. No, londonski FTSE oslabio je za 0,17 posto, na 7.400 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci