Wall Street snažno ojačao, očekuje se dogovor SAD-a i Europe o carinama na uvoz automobila

Wall Street snažno ojačao, očekuje se dogovor SAD-a i Europe o carinama na uvoz automobila

Na Wall Streetu su danas cijene dionica snažno porasle, kao i na europskim berzama, jer su ulagače ohrabrile vijesti da bi se SAD i Europska unija mogli dogovoriti o smanjenju carina na uvoz automobila.

Dow Jones ojačao je za 0,75 posto, na 24.356 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,86 posto, na 2736 bodova, a Nasdaq indeks za 1,12 posto, na 7586 bodova.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih tenzija između SAD-a i EU-a, nakon vijesti da će njemačka kancelarka Angela Merkel podržati smanjenje carina u EU na uvoz američkih automobila.

Trump bi mogao odustati od carina na uvoz automobila

Prije toga objavljeno je da je veleposlanik SAD-a u Njemačkoj Richard Grenell u razgovoru s vodećim menadžerima u njemačkoj autoindustriji kazao da bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao odustati od najavljenog uvođenja 20-postotnih carina na uvoz automobila iz EU-a, ako EU smanji carine na američka vozila.

Trenutno SAD naplaćuje 2,5 posto carina na uvoz automobila, te 25 posto na uvoz kamiona. EU pak naplaćuje carine od 10 posto na uvoz automobila iz SAD-a.

”Činjenica da EU i SAD razgovaraju o eliminiranju carina na uvoz automobila poboljšala je raspoloženje na tržištima i pridonijela smanjenju bojazni u vezi s trgovinskim ratom”, kaže Ryan Larson, direktor u tvrtki RBC Global Asset Management.

Fed je povećao ključne kamatne stope

Pozitivno je na tržište utjecala i objava zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke, koja je pokazala da čelnici Feda smatraju da gospodarstvo snažno raste pa razmatraju daljnje postupno povećanje kamata.

Na toj sjednici, održanoj u junu, Fed je povećao ključne kamatne stope po drugi put u ovoj godini i signalizirao da će vjerojatno nastaviti s povećanjem cijene novca.

Ipak, na najvećoj svjetskoj berzi jučer nije vladala euforija, na što ukazuje manji obim trgovanja nego u prethodnim sedmicama, jer su ulagači suzdržani zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

U petak 6. jula Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Porasle i cijene na europskim berzama

Ulagači se plaše da bi uvođenje carina, a potom i istovjetne protumjere, mogle narušiti trgovanje u svijetu i rast globalne ekonomije. ”Puno je nesigurnosti, no tržište je reagiralo relativno mirno i racionalno. Puno je bilo retorike, no malo stvarnih poteza po pitanju trgovinskog rata”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

I na europskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je za 0,40 posto, na 7603 boda, dok je frankfurtski DAX porastao za 1,19 posto, na 12.464 boda, a pariski CAC 0,86 posto, na 5366 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci