Wall Street: Potrošački i tehnološki sektor pritisli indekse

Wall Street: Potrošački i tehnološki sektor pritisli indekse

Na Wall Streetu u četvrtak su cijene dionica pale, ponajviše u potrošačkom sektoru, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, dok se tehnološki sektor našao pod pritiskom zbog naznaka slabljenja potražnje za pametnim telefonima.

Dow Jones je oslabio za 83 boda ili 0,34 posto, na 24.664 boda, dok je S&P 500 pao  za 0,57 posto, na 2.693 boda, a Nasdaq indeks za 0,78 posto, na 7.238 bodova.

Najviše je jučer, za 3,2 posto, potonuo S&P indeks potrošačkog sektora, nakon što je nekoliko kompanija objavilo slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

Iz tog razloga cijena dionice proizvođača cigareta Philipa Morrisa je potonula više od 15 posto, dok je dionica Procter & Gamblea pala više od 3 posto. Unatoč tim podbačajima, od 52 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaj, njih gotovo 79 posto izvijestilo je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za više od 19 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su prije sedam dana očekivali rast od 18,4 posto. Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Jučer se pod pritiskom našao i tehnološki sektor jer je Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima. Cijena dionice Applea je pala za 2,8 posto, a TSMC-a 5,7 posto.

S druge strane, zahvaljujući rastu prinosa na obveznice, jučer su se oporavile dionice u finansijskom sektoru. S&P indeks tog sektora je ojačao za 1,5 posto. No, rast prinosa, što najavljuje i rast kamata, loše je utjecao na građevinski sektor, pa je PHLX indeks tog sektora pao za 2,7 posto. „Smjer tržišta dionica u znatnoj mjeri su odredila kretanja na tržištu obveznica. To se vidi po sektorima. Finansijski je ojačao jer mu odgovara okruženje s višim kamatama, dok su se građevinski i defanzivni sektori našli pod pritiskom”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE je indeks ojačao za 0,16 posto, na 7.328 bodova, a pariski CAC za 0,21 posto, na 5.391 bod. Frankfurtski DAX je oslabio za 0,19 posto, na 12.567 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci