Wall Street porastao, ulagače ohrabrio prestanak trgovinskih napetosti

Wall Street porastao, ulagače ohrabrio prestanak trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu danas su cijene dionica porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegao najviši nivo u više od dva mjeseca, jer su ulagače ohrabrile poruke iz Washingtona i Pekinga da trgovinski pregovori napreduju.

Dow Jones je porastao za 298 bodova ili 1,21 posto, na 25.013 bodova, dok je S&P 500 ojačao za 0,74 posto, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks za 0,54 posto, na 7.394 boda.

Ulagače su potaknule poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin je poručio da je trgovinski rat između SAD-a i Kine ‘na čekanju’, nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Trgovinske napetosti ublažene

Kineski državni mediji su objavili da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za ‘win-win’ poslovnu kooperaciju.

Na detaljima dogovora, kojim bi se trebao smanjiti golemi deficit SAD-a u trgovinskoj razmjeni s Kinom, još će se raditi, no ulagači su odahnuli jer je minula opasnost od trgovinskog rata.

„Glavna vijest je da je trgovinski rat izbjegnut, stoga se tržište prilagodilo. Vidimo da su najviše porasle cijene dionica onih kompanija koje posluju u inostranstvu”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Najviše je skočio S&P indeks industrijskog sektora

Najviše je jučer skočio, za 1,5 posto, S&P indeks industrijskog sektora, pri čemu je dionica Boeinga, koji otprilike četvrtinu svojih komercijalnih aviona prodaje kineskim klijentima, poskupila za 3,6 posto.

Znatnije je, za 0,8 posto, porastao i tehnološki sektor.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 1,03 posto, na 7.859 bodova, a pariski CAC za 0,41 posto, na 5.637 bodova. Na berzi u Frankfurtu jučer se zbog praznika nije radilo, prenosi bankar.me.

O autoru

Srodni članci