Wall Street pod pritiskom političke krize u Italiji

Wall Street pod pritiskom političke krize u Italiji

Na Wall Streetu su S&P 500 i Dow Jones indeks zabilježili najveći dnevni pad u posljednjih mjesec dana jer je politička kriza u Italiji izazvala zabrinutosti u vezi stabilnosti eurozone, pri čemu su oštro pale cijene dionioca banaka.

Dow Jones je oslabio za 391 bod ili 1,58%, na 24.361 bod, dok je S&P 500 pao za 1,16%, na 2.689 bodova, a Nasdaq indeks za 0,50%, na 7.396 bodova.

Oštar pad cijena dionica je posljedica političke krize u Italiji jer se nakon izbora u martu nije uspjela formirati koalicijska vlast.

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella je usmjerio zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a Carla Cottarellija za prelaznog premijera sa zadatkom da pripremi izbore i sastavi državni budžet, što je izazvalo kritike najvećih političkih stranaka.

Uz to, ulagače zabrinjava jačanje protivsistemskih snaga koje zagovaraju izlazak Italije iz eurozone, što predstavlja rizik za cijeli taj blok.

„Direktna veza između italijanskih vlasti i S&P 500 indeksa je slaba, no ova politička kriza nedirektno podsjeća ulagače na geopolitičke nesigurnosti”, objašnjava Ed Keon, strateg u kompaniji QMA.

Zbog toga ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, pa su utočište za svoj kapital potražili u drugim investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice.

To je izazvalo pad prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice banaka.

S&P indeks bankarskog sektora je potonuo jučer za 4%, što je njegov najveći dnevni pad u više od dva mjeseca.

Pritom su najviše pale cijene dionica JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya, između 4,3 i 5,8% nakon što su čelnici tih banaka smanjili prognoze poslovanja u tekućem tromjesečju zbog slabljenja finansijskih tržišta.

„Okruženje postaje nešto slabije za dionice banaka”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Oštro su jučer pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pritiska na cijene nafte od prošlog petka kada su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su spremne da povećaju proizvodnju i tako ublaže proizvodna ograničenja koja su više od godinu dana podržavala rast cijena ‘crnog zlata’.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su oštro pale. Londonski FTSE indeks je pao 1,26%, na 7.632 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo za 1,53%, na 12.666 bodova, a pariski CAC za 1,29%, na 5.438 bodova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci