Wall Street pod pritiskom napetosti u vezi sa Sirijom

Wall Street pod pritiskom napetosti u vezi sa Sirijom

Na Wall Streetu su pale cijene dionica zbog geopolitičkih napetosti u vezi sa Sirijom, ali i zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio za 218 bodova ili 0,90 posto, na 24.189 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,55 posto, na 2.642 bodova, a Nasdaq indeks za 0,36 posto, na 7.069 bodova.

Nakon dva dana rasta, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, jučer su berzanski indeksi pali zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je zaprijetio vojnom akcijom u Siriji i ispaljivanjem raketa, zbog upotrebe hemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad, a Rusija je poručila i da prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova na putu prema Zaljevu.

Rast tenzija na Bliskom istoku je izazvao rast cijena nafte, pa su jučer na Wall Streetu porasle cijene dionica u energetskom sektoru za 1 posto.

S druge strane, oštro su, za 1,3 posto, pale cijene dionica u finansijskom sektoru.

„Na tržištu vlada nervoza zbog toga što bi se moglo dogoditi u slučaju bilo kakvog napada i mogućnosti eskalacije tenzija s Rusijom”, kaže Anwiti Bahuguna, portfelj menadžer u fondu Columbia Threadneedle Investments.

Wall Street se našao pod pritiskom i zbog toga što je, kako pokazuje zapisnik s posljednje sjednice FED-a, nekoliko čelnika američke centralne banke zabrinuto zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti FED na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Taj zapisnik, objavljen jučer, pokazao je da je nedavna odluka FED-a o povećanju kamata za četvrtinu postotnog boda donesena jednoglasno i da čelnici centralne banke očekuju jačanje ekonomije, ali i inflacije u idućim mjesecima.

„Zapisnik je na tržište utjecao malo negativno. Ulagači su spekulirali da bi zbog svih turbulencija na tržištu zbog geopolitičkih napetosti FED mogao razmotriti usporavanje tempa povećanja kamata”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Podršku tržištu pruža optimizam ulagača uoči skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,5 posto u odnosu na isti lanjski period, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,13 posto, na 7.257 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,83 posto, na 12.293 boda, a pariski CAC za 0,56 posto, na 5.277 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci