Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 pao

Na Wall Streetu u utorak je Dow Jones indeks dostigao novi rekordan nivo četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u finansijskom sektoru.

Dow Jones je ojačao za 0,04 posto, na rekordnih 23.557 bodova, dok je S&P 500 oslabio za 0,02 posto, na 2.590 bodova, a Nasdaq indeks za 0,27 posto, na 6.767 bodova.

Najviše su jučer, više od 1 posto, porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što su komunalni i potrošački.

S druge strane, oštro je za 1,5 posto pala cijena dionice Goldman Sachsa, a pod pritiskom su se našle i dionice JPMorgana te Bank of America, pa je finansijski sektor bio najveći gubitnik.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, oštro je, više od 13 posto, pala cijena Priceline, dok je dionica turističke web-stranice TripAdvisora pojeftinila za 23 posto.

“Kompanije koje podbace u odnosu na očekivanja bivaju oštro kažnjene. To ukazuje na nervozu na tržištu”, kaže Jake Dollarhide, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Ipak, većina kompanija dosad je u sezoni objava poslovnih izvještaja ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

No, jučer su većinu vremena najvažniji indeksi proveli u negativnom području, dok je Russell 2000 indeks, koji sadrži dionice malih kompanija, pao za 1,3 posto, što se tumači nervozom ulagača u vezi sa poreznom reformom.

Prošle sedmice republikanski zastupnici u američkom Kongresu su predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.

Ukidanje olakšica je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Uz to, veliko je pitanje kako spriječiti rast javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina.

Analitičari kažu da predstoje teški pregovori oko porezne reforme, pa je pitanje kako će zakon na kraju izgledati.

“Dosta je skeptičnosti po pitanju porezne reforme. Činjenica da je Russell indeks pao ukazuje na zabrinutosti u vezi sa sudbinom porezne reforme jer manje kompanije plaćaju veće poreze nego velike kompanije”, kaže Donald Selkin, strateg u kompaniji Newbridge Securities.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,65 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,66 posto, na 13.379 bodova, a pariski CAC za 0,48 posto, na 5.480 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci