Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse

Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posljedica neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u i pritiska na dionice tehnoloških kompanija.

Dow Jones je oslabio za 0,43 posto, na 23.461 bod, dok je S&P 500 skliznuo za 0,38 posto, na 2.584 boda, a Nasdaq indeks za 0,58 posto, na 6.750 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih nivoa ponajviše je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su jučer republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata su dodatno zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Uz to, taj prijedlog bi doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj utjecaj na budžet anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks je porastao oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

“Od izbora je prošla godina dana, a tržište je snažno poraslo na temelju nade da će Trump ispuniti obećanja. Premda se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala će vjerovatno zastati, a možda će uslijediti i korekcija cijena, ako se ne postigne značajniji napredak”, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer su pale, a najviše je za 1,3 posto oslabio industrijski sektor.

Tehnološki sektor je skliznuo za 0,85 posto, što je posljedica pada cijena dionica Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea i Facebooka.

Tehnološki sektor je najveći dobitnik ove godine, s rastom od 37 posto, pa su se ulagači zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom odlučili povući dio zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,61 posto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 1,49 posto, na 13.182 boda, a pariski CAC za 1,16 posto, na 5.407 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci