Wall Street: Investitori oprezni uoči odluka Feda

Wall Street: Investitori oprezni uoči odluka Feda

Na Wall Streetu u utorak je S&P 500 indeks porastao, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u komunalnom i tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno jer je počela sjednica čelnika američke centralne banke.

Dow Jones je oslabio za 2 boda ili 0,01 posto, na 25.320 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,17 posto, na 2.786 bodova, a Nasdaq indeks za 0,57 posto, na 7.703 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 0,6 posto, kao i u komunalnom, za 1,3 posto.

No, trgovalo se oprezno jer je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati kani li FED ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će FED na ovoj sjednici po drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača bit će i mogući signali kane li čelnici FED-a do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Saopštenje FED-a će biti objavljeno na kraju sjednice u srijedu.

„Ulagači su suzdržani, s obzirom na to da je počela sjednica FED-a jer nisu sigurni što će centralna banka poručiti. Ako kaže nešto previše o inflaciji, to bi moglo zabrinuti tržište”, kaže Robert Pavlik, strateg i portfelj menadžer u kompaniji SlateStone Wealth.

Uskoro bi i Europska centralna banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

To znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast berzi dionica.

Čini se, kažu analitičari, da su investitori zanemarili jučerašnji historijski samit između SAD-a i Sjeverne Koreje. Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un su obećali da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no njihova zajednička izjava dala je malo detalja o tome kako će se i kada taj cilj postići.

I dok su cijene dionica odbrambenih kompanija, kao što su Raytheon, Lockheed Martin i Nothrop Grumman, pale, utjecaj samita na šire tržište nije bio osjetniji.

A na europskim berzama cijene dionica jučer su blago pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,43 posto, na 7.703 boda, dok je frankfurtski DAX pao za 0,01 posto, na 12.842 boda, a pariski CAC za 0,38 posto, na 5.453 boda.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci