Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Na Wall Streetu u srijedu su najvažniji indeksi završili u blagom minusu jer su investitori odlučili zanemariti geopolitičke napetosti nakon što je u utorak američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Sjevernoj Koreji “vatrom i bjesom”, okrenuvši se povoljnim kupovinama dionica.

Indeks Dow Jones je završio trgovanje s minusom od 36,64 boda ili 0,17 posto, na 22.049 bodova, Istovremeno, S&P 500 indeks je izgubio na vrijednosti za 0,04 posto, završivši trgovanje na 2.474 boda, a tehnološki Nasdaq za 0,28 posto, na 6.352 boda.

Investitori, u potrazi za povoljnim kupovinama, prema kraju trgovinskog dana fokus su usmjerili dobrim pokazateljima globalne ekonomije i zaradama kompanija.

“Nevjerovatno je koliko je tržište hladnokrvno uzmu li se u obzir naslovne strane u novinama i kako stvari napreduju”, smatra tržišni strateg Ryn Detrick iz investicionog društva LPL Financial.

Na početku trgovinskog dana investitori su i dalje nastavljali ulagati u sigurna utočišta za kapital poput zlata, uslijed razmjene oštrih riječi između Washingtona i Sjeverne Koreje u utorak. Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da ne vjeruje kako postoji neposredna opasnost od Sjeverne Koreje.

Nakon što su najvažniji indeksi potonuli tokom dana više od pola posto, ojačale su kupovine dionica te su indeksi su do kraja dana nadoknadili dio gubitaka.

“Trebalo bi se dogoditi nešto puno opipljivije od same retorike da bi izazvalo rasprodaje na tržištu”, kaže izvršni direktor HSW Advisorsa Richard Steinberg.

Iako je cijena zlata krajem trgovanja počela kliziti, dan je završila s dobitkom od 1,2 posto, na najvišem nivou od sredine juna. Ojačali su i kursevi švicarskog franka i jena koji se, također, smatraju sigurnim utočištem za kapital u nemirnim vremenima.

Među donicama, na najvećem dobitku bile su one odbrambenih kompanija poput Lockheed Martina i Raytheona, koje su u prosjeku ojačale za 1,6 posto. Najveći gubitnik bio je sektor potrošačkih roba, s padom cijena u prosjeku za 0,47 posto.

Otprilike 6,48 milijardi dionica je promijenilo vlasnika u srijedu na svim američkim tržištima, što je iznad 20-dnevnog prosjeka od 6,16 milijardi.

Na europskim berzama najvažniji indeksi su, također, u srijedu pali pod pritiskom geopolitičkih napetosti oko Sjeverne Koreje. Londonski Ftse je potonuo za 0,59 posto, na 7.498 bodova, frankfurtski DAX za 1,1 posto, na 12.154 bodova, a pariski CAC za 1,4 posto, na 5.145 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci