Wall Street: Indeksi potonuli za 4%

Wall Street: Indeksi potonuli za 4%

Na Wall Streetu u četvrtak su nakon još jednog dramatičnog trgovanja berzanski indeksi potonuli za oko 4 posto, čime je potvrđeno da je tržište ušlo u područje korekcije nakon što je niz godina gotovo neprestano raslo.

Dow Jones je potonuo za 1.032 boda ili 4,15 posto, na 23.860 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 3,75 posto, na 2.581 bod, a Nasdaq indeks za 3,90 posto, na 6.777 bodova.

Nakon još jednog oštrog pada cijena dionica, već trećeg u manje od sedam dana, potvrđeno je da su S&P 500 i Dow Jones ušli u područje korekcije, s obzirom na to da su oba indeksa sada u minusu za više od 10 posto u odnosu na njihove rekordne nivoe dosegnute 26. januara.

Posljednji put S&P 500 indeks je bio u području korekcije u januaru 2016. godine, kada je zaronio 13,3 posto ispod svoje prethodne najviše nivoe, što je tada bila posljedica oštrog pada cijena nafte.

Sada su korekciju izazvali podaci s američkog tržišta rada, objavljeni prošloga petka, koji su pokazali da zaposlenost, ali i plaće snažno rastu.

To bi moglo podstaći potrošnju i inflaciju, pa se ulagači plaše da će američka centralna banka ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

FED je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga rastu prinosi, pa je jučer prinos na 10-godišnje američke obveznice dosegao 2,884 posto, približivši se najvišem nivou od početka 2014. godine.

Viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Dionice su godinama bile za ulaganje znatno privlačnije od obveznica, s obzirom na niske prinose obveznica, no sada viši prinosi povećavaju konkurentnost obveznica. Tim više što su vrijednosti dionica na historijski najvišim nivoima.

“Sada se na tržištu vidi da su ulagači sve zabrinutiji zbog rasta kamatnih stopa i valuacija na tržištima dionica”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u Advisor Alliance.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer su pale, a pale su i cijene svih 30 sastavnica Dow Jones indeksa.

Obim trgovanja na američkim berzama dosegao je 10,6 milijardi dionica, znatno iznad prosječnog dnevnog obim u posljednjih 20 dana od 8,2 milijarde, što pokazuje da se ulagači ubrzano povlače s tržišta.

Tako je četvrtak bio još jedan dan oštrih oscilacija cijena dionica, uključujući ponedjeljak kada je S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u više od šest godina, više od 4 posto.

Prašina se još nije slegla

Nakon oštrog pada prošlog petka i ponedjeljka, u utorak i srijedu tržište je nešto manje osciliralo, pa su se ulagači ponadali da je tržište dotaklo dno.

Međutim, oštar pad cijena dionica u četvrtak pokazuje da bi do stabilizacije tržišta moglo proći još neko vrijeme.

“Prašina se još nije slegla i čini mi se da kupci i prodavači pokušavaju dokučiti kakav će biti daljnji smjer tržišta. Mislim da se i idućih dana može očekivati slično trgovanje”, kaže Jonathan Corpina, partner u kompaniji Meridian Equity Partners.

Korekcija cijena dionica dugo se očekivala, s obzirom na to da su cijene dionica godinama rasle gotovo bez prekida i posljednjih mjeseci neprestano dosezale rekordne nivoe.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih privreda – od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, dio analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih nivoa precijenjeno, s obzirom na planove centralnih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su oštro pale. Londonski FTSE indeks je skliznuo za 1,49 posto, na 7.170 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo za 2,62 posto, na 12.260 bodova, a pariski CAC za 1,98 posto, na 5.151 bod.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci