Wall Street: Indeksi porasli, očekuju se dobri rezultati kompanija

Wall Street: Indeksi porasli, očekuju se dobri rezultati kompanija

Na Wall Streetu jučer su cijene dionica porasle jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi sa Sirijom.

Dow Jones je skočio za 293 boda ili 1,21 posto, na 24.483 boda, dok je S&P 500 ojačao za 0,83 posto, na 2.663 boda, a Nasdaq indeks za 1,01 posto, na 7.140 bodova.

Rast tih indeksa zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Danas će poslovne rezultate objaviti nekoliko velikih banaka, kao što su JP Morgan Chase, Citigroup i Wells Fargo.

Zarade kompanija najveće u posljednjih sedam godina

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,4 posto u odnosu na isti lanjski period, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Dobro raspoloženje se zahvaljuje i smanjenju geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da bi vojni udar na Siriju “mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće”.

Time je ublažio prijetnje od prethodnog dana kada je kazao da slijedi ispaljivanje raketa na Siriju, zbog upotrebe hemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad, a Rusija je poručila i da pažljivo prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova na putu prema Zaljevu.

Ulagači usmjereni na poslovne rezultate

“Danas se manje pričalo o ispaljivanju raketa i trgovinskom ratu između SAD-a i Kine. Zbog toga su se ulagači usmjerili na poslovne rezultate. A sezona objava počinje i očekivanja su velika”, kaže Michael Antonelli, direktor u kompaniji Robert W. Baird.

Najviše su jučer, u prosjeku 1,8 posto, skočile cijene dionica u finansijskom sektoru, a slijedio je tehnološki sektor s rastom od 1,3 posto.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,02 posto, na 7.258 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio za 0,98 posto, na 12.415 bodova, a pariski CAC za 0,59 posto, na 5.309 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci