Wall Street: Indeksi pali zbog zabrinutosti oko porezne reforme

Wall Street: Indeksi pali zbog zabrinutosti oko porezne reforme

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da porezna reforma neće dobiti dovoljnu podršku u Kongresu.

Dow Jones je skliznuo za 0,31 posto, na 24.508 bodova, dok je S&P 500 oslabio za 0,41 posto, na 2.652 boda, a Nasdaq indeks za 0,28 posto, na 6.856 bodova.

Pad svih najvažnijih indeksa, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordnog nivoa, posljedica je strahovanja ulagača za sudbinu porezne reforme.

Premda su u srijedu republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena, jučer su dva republikanska zastupnika poručila da neće podržati zakon bez određenih izmjena.

Predložena porezna reforma, kojom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, ionako je na meti kritičara koji tvrde da ide u prilog biznisu i imućnijim građanima.

Cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od kada je Donald Trump lani izabran za predsjednika SAD-a, među ostalim i zahvaljujući njegovom obećanju o smanjenju poreza. Sada se, pak, ulagači plaše pada cijena dionica ako zakon ne dobije podršku.

“Posljednji pokretač tržišta u ovoj godini je porezna reforma. Svaki pomak na tržištu se temelji na vijestima o tome hoće li proći ili ne”, kaže Michael Antonelli, direktor u kompaniji Robert W. Baird.

Zbog toga jučer ulagače nisu ohrabrili ni podaci o većem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo u novembru, što pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna i da podržava rast ekonomije.

Od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa njih 10 jučer je zabilježilo pad, a najviše su, 1,1 posto, skliznule cijene dionica u zdravstvenom sektoru.

Jedino je potrošački sektor zabilježio rast, što se zahvaljuje skoku cijena dionica Walt Disneya i Twenty-First Century Foxa, nakon vijesti da je Disney ponudio 52,4 milijarde dolara za preuzimanje dijela poslovanja Foxa. Dionica Disneya je skuplja za 2,8, a Foxa za 6,5 posto.

I na europskim berzama cijene dionica su jučer pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,65 posto, na 7.448 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,44 posto, na 13.068 bodova, a pariski CAC za 0,79 posto, na 5.357 bodova.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci