Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu u srijedu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon nekoliko dana rasta, jer su ulagače na oprez navele trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te pad cijena nafte.

Dow Jones je oslabio za 45 bodova ili 0,18 posto, na 25.583 boda, dok je S&P 500 pao za 0,03 posto, na 2.857 bodova. Nasdaq indeks je ojačao za 0,06 posto, na 7.888 bodova.

Blagi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše je posljedica zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington jučer najavio da će ovoga mjeseca uvesti carine na još 16 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

Peking je vrlo brzo najavio protumjere istog intenziteta.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz robe u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj iznos bi mogao doseći 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

Od početka maja SAD i Kina su održale nekoliko krugova pregovora jer Washington želi smanjiti trgovinski manjak u razmjeni s Kinom, no rezultata zasad nema.

„Ovo će se nastaviti barem do izbora za američki Kongres u novembru. Zašto bi Kina pregovarala sa SAD-om sada kada bi nakon novembra mogla pregovarati s vladom iza koje je podijeljeni Kongres”, kaže Robert Phipps, direktor u kompaniji Per Stirling.

Pod najvećim pritiskom jučer su bile dionice industrijskih divova koji su osjetljivi na trgovinska pitanja, kao što su Boeing i Catepillar.

Znatno je, u prosjeku za 0,8 posto, pao i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte zbog naznaka slabljenja potražnje iz Kine i trgovinskih napetosti.

S druge strane, porasle su cijene dionica u tehnološkom sektoru koji se nastavio oporavljati od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su najviše porasle cijene dionica Microsofta, Facebooka i Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

Podršku tržištu pruža i nastavak dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih 78,6 posto je ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za više od 23 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,75 posto, na 7.776 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio za 0,12 posto, na 12.633 boda, a pariski CAC za 0,35 posto, na 5.501 bod.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci