Wall Street i dalje nestabilan, indeksi pali

Wall Street i dalje nestabilan, indeksi pali

Na Wall Streetu u srijedu su berzanski indeksi pali, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, dok se tržište pokušava oporaviti od oštrog pada početkom sedmice.

Dow Jones je oslabio za 19 bodova ili 0,08 posto, na 24.893 boda, dok je S&P 500 skliznuo za 0,50 posto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks za 0,9 posto, na 7.051 bod.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti indeksi su bili u pozitivnom području, dok se tržište smiruje nakon što su u petak i ponedjeljak cijene dionica potonule za više od 6 posto.

No, pred kraj trgovanja indeksi su popustili i završili u minusu.

„Očito je – mnogi su ulagači zabrinuti i nervozni. Ko zna što nam donosi sutrašnji dan? Stoga neki ulagači samo čekaju priliku da se povuku s tržišta, pa čim cijene malo porastu, zaredaju nalozi za prodaju”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.

Većina analitičara i idućih dana očekuje nestabilno trgovanje jer niko nije siguran u kojem će smjeru tržište krenuti.

Je li pad tržišta u ponedjeljak, najveći u više od šest godina, bila samo zdrava korekcija cijena prije njihovog novog uspona ili će berzanski indeksi dodatno pasti.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih ekonomija – od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

No, s druge strane, ulagači se plaše jačanja inflacije, što bi moglo izazvati brži tempo povećanja kamata američke centralne banke.

Plaše se, također, da je tržište dionica precijenjeno, s obzirom na to da njime već devet godina vladaju ‘bikovi’ i da su posljednjih mjeseci berzanski indeksi gotovo neprestano dosezali rekordne nivoe.

„Sada, kada su svi na rubu i napeti očekivano je povećana nestabilnost, pa mogu slijediti i veći skokovi i dublji padovi indeksa”, kaže Alan Lancz, predsjednik u kompaniji Alan B. Lancz & Associate.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je skočio za 1,93 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 1,60 posto, na 12.590 bodova, a pariški CAC za 1,82 posto, na 5.255 bodova.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci