Wall Street: Dow ojačao, S&P 500 oslabio

Wall Street: Dow ojačao, S&P 500 oslabio

Na Wall Streetu u četvrtak je Dow Jones indeks blago ojačao, dok je S&P 500 oslabio jer ulagače zabrinjava mogućnost daljnjeg povećanja kamata FED-a, dok podršku tržištu pružaju dobri poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones je ojačao za 0,14 posto, na 26.186 bodova, dok je S&P 500 oslabio za 0,06 posto, na 2.821 bod, a Nasdaq indeks za 0,35 posto, na 7.385 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti indeksi su bili na većem dobitku, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući eBay, čija je dionica skuplja za gotovo 14 posto.

Dosad je 227 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je gotovo 80 posto prebacilo očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 14,9 posto u odnosu na isti period godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

“Zarade kompanija su vrlo dobre, što pokazuje da je nedavno oštro smanjenje poreza kompanijama pomoglo svima po pitanju profitabilnosti”, kaže Stephen Massocca, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

No, kasnije su berzanski indeksi izgubili početne dobitke jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, s obzirom na očekivanja da će se najveće centralne banke u svijetu ove godine početi zatezati monetarnu politiku.

Viši su prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu investitorima, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

U srijedu su, nakon redovne sjednice, i čelnici američke centralne banke poručili da u ovoj godini očekuju rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postepeno povećavati kamate.

FED je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih četiri cijene dionica jučer su porasle, a najviše u finansijskom sektoru, za 1 posto.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je bilo najavljeno da će nakon zatvaranja Wall Streeta najveće tehnološke kompanije u svijetu Apple, Alphabet i Amazon.com objaviti poslovne rezultate.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE je indeks skliznuo za 0,57 posto, na 7.490 bodova, dok je frankfurtski DAX pao za 1,41 posto, na 13.003 boda, a pariski CAC za 0,50 posto, na 5.454 boda.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci