Wall Street: Blagi rast indeksa, potonuće General Electrica

Wall Street: Blagi rast indeksa, potonuće General Electrica

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago porasli, nakon prošlosedmičnog pada, a trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u i oštrog pada cijene dionice General Electrica (GE).

Dow Jones je ojačao za 0,07 posto, na 23.439 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,10 posto, na 2.584 boda. Nasdaq indeks ojačao je, također, za 0,10 posto, na 6.757 bodova.

Na tržištu vlada oprez, nakon što su prošle sedmice ti indeksi pali po prvi put nakon osam sedmica rasta zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom, s obzirom na to da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto odmah, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Zasad nema mnogo naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

Među najvećim gubitnicama jučer je bila dionica GE-a, nakon što je taj industrijski konglomerat srezao dividendu za 50 posto, smanjio procjene zarade i objavio plan prema kojemu bi se GE restrukturirao u manju, ali fokusiraniju kompaniju.

Zbog tih neočekivanih poteza poslovodstva, cijena dionice GE-a je potonula za više od 7 posto i zaronila na najniži nivo u pet godina.

“Ulagači koji su investirali u GE zbog dividende su počeli prodavati dionice i tražiti bolje investicije za svoj novac”, kaže Kim Forrest, analitičarka u kompaniji Fort Pitt Capital Group.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u sektorima koji isplaćuju veću dividendu, kao što su komunalni i potrošački.

Porasle su i cijene dionica u bankarskom sektoru nakon vijesti o dvostranačkom dogovoru u Senatu u vezi sa ublažavanjem nekih regulacija u tom sektoru. KBW regionalni bankarski indeks je ojačao za 1,3 posto.

Među najvećim dobitnicama je bila i dionica proizvođača igračaka Mattela, sa skokom cijene za više od 20 posto, nakon vijesti da je konkurentska kompanija Hasbro zainteresirana za preuzimanje Mattela. Dionica Hasbroa je skuplja za gotovo 6 posto.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,24 posto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,40 posto, na 13.074 boda, a parski CAC za 0,73 posto, na 5.341 bod.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci