Wall Street: Blagi pad drugi dan zaredom

Wall Street: Blagi pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks su blago pali i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice u energetskom i finansijskom sektoru, dok se tehnološki sektor nastavio oporavljati.

Dow Jones je oslabio za 74 boda ili 0,29 posto, na 25.509 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,14 posto, na 2.853 boda. Nasdaq indeks je ojačao za 0,04 posto, na 7.891 bod.

Uspon Nasdaq indeksa se zahvaljuje nastavku oporavka tehnološkog sektora od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su najviše porasle cijene dionica Amazon.coma, za 0,6 posto, i Applea, za 0,8 posto.

„Teško je očekivati snažan rast tržišta. Radi se o sporom, stabilnom usponu, predvođenom manjim brojem dionica. Tehnološki sektor, čini se, nešto je više izoliran od zabrinutosti povezanih s drugim kompanijama, uključujući trgovinske napetosti”, kaže Rick Meckler, partner u kompaniji Cherry Lane Investments.

I dok je tehnološki sektor ojačao, najviše su jučer pale, za prosječno 0,9 posto, cijene dionica u energetskom sektoru. Padom od 0,6 posto slijedio je finansijski sektor.

Suzdržanost ulagača je posljedica zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, koje ratuju međusobnim uvođenjem carinama.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz robe u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj iznos bi mogao porasti na 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

S druge strane, podršku tržištu pruža dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih otprilike 79 posto je ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,45 posto, na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao za 0,34 posto, na 12.676 bodova, a pariski CAC za 0,01 posto, na 5.502 boda.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci