Wall Street: AT&T gubitnik dana, indeksi pali

Wall Street: AT&T gubitnik dana, indeksi pali

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, što je ponajviše posljedica pada cijene dionica telekomunikacijskog diva AT&T-a, ali i banaka nakon što su JPMorgan i Citigroup objavili poslovne rezultate.

Dow Jones je oslabio za 0,14 posto, na 22.841 bod, dok je S&P 500 skliznuo za 0,17 posto, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks za 0,18 posto, na 6.591 bod.

Nakon što su danima ti indeksi dosezali nove najviše nivoe u historije, jučer su oslabili, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u finansijskom sektoru nakon što su JPMorgan i Citigroup objavili kvartalne poslovne izvještaje.

Doduše, obje banke su ostvarile nešto bolje rezultate nego što se očekivalo, no cijene njihovih dionica su pale jer su ulagače razočarale povećane rezervacije zbog gubitaka na kreditima na kreditnim karticama, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa potrošačkim kreditima.

Izvještajima tih banaka je započela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a u petak će o poslovanju izvijestiti, među ostalim, Bank of America i Wells Fargo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla za 4,4 posto u odnosu na isti lanjski period.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama.

“Ulagači su pomalo razmaženi nakon snažnog rasta zarada kompanija u prvom i drugom tromjesečju. No, treba imati na umu da su u trećem lanjskom kvartalu zarade počele znatno rasti, pa njihov rast u trećem ovogodišnjem tromjesečju neće izgledati tako snažan”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Oštro je jučer pala, više od 6 posto, i cijena dionice AT&T-a nakon što je taj drugi po veličini mobilni operater u SAD-u izvijestio da je u trećem tromjesečju izgubio 90.000 pretplatnika na video sadržaj zbog pojačane konkurencije i posljedica nedavnih uragana na jugu SAD-a.

To je pritisnulo cijeli telekomunikacijski sektor, pa je, primjera radi, cijena dionice Comcasta potonula za gotovo 4 posto.

Ostali sektori su se dobro držali jer tržište podržavaju podaci koji ukazuju na jačanje američke ekonomije i nada ulagača u poreznu reformu, kojom bi se porezno rasteretili i kompanije i većina Amerikanaca.

Na većini europskih berzi cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,30 posto, na 7.556 bodova, a frankfurtski DAX za 0,09 posto, 12.982 boda. Pariski CAC je oslabio za 0,03 posto, na 5.360 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci