Wall Street: Apple dobitnik dana, novi rekordi indeksa

Wall Street: Apple dobitnik dana, novi rekordi indeksa

Na Wall Streetu u srijedu su najvažniji indeksi dosegli nove rekordne nivoe, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok je tržišna vrijednost Applea po prvi put u historiji premašila 900 milijardi dolara.

Dow Jones je ojačao za 0,03 posto, na 23.563 boda, dok je S&P 500 porastao za 0,14 posto, na 2.594 boda, a Nasdaq indeks za 0,32 posto, na 6.789 bodova.

Novi rekordi sva ta tri indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u šest od 11 glavnih sektora, pri čemu je najviše, 1,1 posto, ojačao potrošački sektor.

Tehnološki sektor je porastao za 0,5 posto, pri čemu je cijena dionice Applea ojačala za 0,8 posto jer su ulagači optimistični po pitanju prodaje novog iPhone X modela pametnog telefona u tekućem tromjesečju.

Zahvaljujući tome, cijena Applea je dosegla novi rekordan nivo, a ta kompanija je postala prva u svijetu s tržišnom vrijednošću većom od 900 milijardi dolara.

I jučer je nekoliko kompanija objavilo bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Dosad je ukupno više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

I dok tržište raste na temelju dobrih poslovnih rezultata, prijedlog porezne reforme drži ulagače na oprezu.

Prošle sedmice republikanski zastupnici u američkom Kongresu su predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predloženo je i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

“To je komplicirana, zbrkana priča, pa će u pregovorima biti mnogo uzimanja i davanja. Vidjet ćemo kakav će biti konačni prijedlog o kojem će se glasati u Kongresu”, kaže Tim Dreiling, direktor u U.S. Bank Private Wealth Management.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks je porastao za oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,22 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,02 posto, na 13.382 boda. Pariski CAC je oslabio za 0,17 posto, na 5.471 bod.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci