Walkman ove godine slavi svoj 40. rođendan

Walkman ove godine slavi svoj 40. rođendan

Pripadnici generacije koja sada broji 30 ili više godina zasigurno se dobro sjećaju uređaja koji je obilježio mnoga djetinjstva i tinejdžerske godine.

Walkman se pojavio još davne 1978. godine, a za njegov razvoj je zaslužan suosnivač kompanije Sony – Masaru Ibuka. Ovaj poduzetnik je obožavao slušati glazbu, no uvijek mu je bilo mučno prenositi velika uređaje za slušanje muzike sa sobom, posebno kada je letio avionom.

Jednom prilikom je odlučio kako će probati preraditi snimač zvuka koji su koristili novinari u uređaj koji će zapravo reproducirati zvuk. Glava koja je služila za zapisivanje na kasetu, zamijenjena je glavom koji služi za čitanje, dodane su slušalice i tako je nastao prvi walkman na svijetu. Iako se u početku ideja činila glupom i beskorisnom, u kratkom roku ovaj uređaj je dosegao svjetsku slavu i mnoge su ga poznate i manje poznate ličnosti nosile sa sobom na trčanje, pri odlasku na posao i u raznim drugim situacijama.

Iako je Masaru Ibuka zaslužan za popularizaciju walkmana, činjenica je da nije idejni začetnik tog uređaja. Naime, inicijator ideje prenosnog uređaja za slušanje muzike bio je brazilsko-njemački izumitelj Andreas Pavel, koji je 1977. godine patentirao Stereobelt. Kasnije je Sony isplatio Pavela za njegov patent, no unatoč tome pravna bitka nije stala pa je na kraju 2003. godine donesena odluka da je Pavel izumitelj walkmana.

Prvi walkman se pojavio na tržištu sredinom 1979. godine, dok je ime uređaja nastalo godinu dana prije. Možemo reći kako walkman ove godine slavi svoj 40. rođendan, iako je činjenica da je službeno predstavljen tek godinu dana kasnije. Bez obzira na sve, radi se o uređaju koji je obilježio jedan veliki dio povijesti. Današnje mlade generacije vrlo vjerovatno ni ne znaju što je walkman, a ima ih može samo aludirati na neke uređaje za slušanje muzike koji proizlaze iz radionice Sonyja ili na aplikaciju za slušanje muzike na Sony pametnim telefonima.

O autoru

Srodni članci