Vozovi budućnosti će voziti na vodik

Vozovi budućnosti će voziti na vodik

Francuski proizvođač tračničkih vozila Alstom je najavio proizvodnju i isporuku 14 garnitura vozova Coradia iLint za potrebe njemačkog željezničkog operatera LNVG.

Kompanija koja je ranije bila poznata i po proizvodnji energetskih postrojenja (to područje poslovanja sada je u vlasništvu američke grupe General Electric) sada razvija i proizvodi vozove koji kao gorivo za pogon koriste vodik.

Riječ je o vozovima koji pri pogonu ne uzrokuju nikakve štetne emisije (osim čiste vode!), a vozit će po lokalnim prugama u Donjoj Saskoj, na linijama između Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervördea i Buxtehudea. Pokretani su gorivnim člancima, u kojima se proizvodi električna (i toplinska) energija, a kao nusproizvod nastaje samo vodena para.

Garniture se proizvode u Alstomovoj tvornici u Salzgitteru u Njemačkoj, a u redovni promet će biti pušteni u decembru 2021. godine i zamijenit će dizelelektrične garniture koje se sada koriste. Punit će se vodikom na punionici u vlasništvu kompanije Linde i jedna garnitura voza moći će s jednim punjenjem prijeći čak 1000 km, uz najveću brzinu do 140 km/h. Osim proizvodnje i isporuke garnitura vozova, ugovor obuhvata i 30-godišnje održavanje i isporuku energenta. S probnim vožnjama dvije prototipne garniture započet će se već na proljeće 2018. godine.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci