Volkswagen 2017. imao veću zaradu nego 2016. godine

Volkswagen 2017. imao veću zaradu nego 2016. godine

Uprkos skandalima u vezi s manipulisanjem izduvnim gasovima i prijetećim zabranama upotrebe vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje podržava upotrebu ove vrste motora.

Matijas Miler, generalni direktor koncerna VW, u obraćanju na predstavljanju godišnjeg poslovanja kompanije u Berlinu istakao je kako vjeruje da će dizelski motor doživjeti renesansu.

“Ja ne samo da se nadam nego sam i duboko uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita okoliša u pitanju, dio rješenja, a nikako problema”, rekao je Muller.

Istakao je i da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljendioksida nego benzinski motori.

U obraćanju prisutnima najavio je kako će Volkswagen do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

”Sljedeće četiri godine u sektore elektropogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložit ćemo preko 34 milijarde eura”, kazao je Miller.

Volkswagen je u Berlinu predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordnu prodaju i zaradu.

Zahvaljujući prvenstveno snažnoj potražnji u SAD-u i Kini, njemačka kompanija je 2017. godine ostvarila zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016. godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci