Vodeće svjetske farmaceutske kompanije

Vodeće svjetske farmaceutske kompanije

Vodeće kompanije u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Francuskoj

Farmaceutska industrija je jedna od najvitalnijih privrednih grana sa izvjesnom tendencijom daljeg rasta, čija se vrijednost procjenjuje na približno 900 milijardi američkih dolara. Čini je preko 160 farmaceutskih kompanija sa 50.000 različitih lijekova i ljekovitih supstanci. Njen dalji rast podrazumijeva ukrupnjavanje farmaceutskih kuća, pojavu velikog broja generičkih kompanija, kao i razvoj malih kompanija čija je osnovna aktivnost istraživanje i razvoj novih farmaceutskih proizvoda.

Visokoprofitabilno tržište

Farmaceutsko tržište je visokoprofitabilno sa prosječnom godišnjom stopom rasta na globalnom nivou oko 6%. SAD se izdvaja kao lider sa 45% udjela na svjetskom tržištu, u čijem se okviru ističu kompanije Pfizer, Merc&Co i Johnson&Johnson. Zemlje EU, sa 29% udjela, također su značajni igrači na tržištu. Tome su najviše doprinijele razvijene farmceutske kompanije GlaxoSmithKline, AstraZeneca i Novartis sa ostvarenim prihodima od prodaje svog proizvodnog asortimana.

Ključni parametri: prihodi i troškovi istraživanja i razvoja

Popis 10 najboljih farmaceutskih kompanija u svijetu u 2015. godini je baziran na temelju dva ključna parametra: prihodi i troškovi istraživanja i razvoja. Ovi parametri su komplementarni u procjeni pozicije kompanije u dugom roku. Mnogi tvrde da bi dobit bila prikladniji parametar, međutim u slučaju najboljih farmaceutskih kompanija, prihod je ipak najprikladniji parametar. U farmaceutskoj industriji razvoj lijekova traje nekoliko godina, tako da novi lijek ne bi odmah bio izvor prihoda. Međutim, to bi se moglo vidjeti kao jedini način da se kompanija osigura na dugi rok.

AbbVie (SAD)

AbbVie je biofarmaceutska kompanija koja je nastala kada se Abbbott Pharmaceutical podijelio na dvije zasebne cjeline. Jakim fokusom na istraživanje i strateške akvizicije pruža kruto natjecanje u vodećim kompanijama u ovoj industriji. Prošle godine je objavljena akvizicija onkološke kompanije Pharmacyclics, fokusirane na pomaganje ljudima da upravljaju ozbiljnim zdravstvenim tegobama. Sastoji se od naučnika, istraživača, specijalista i regulatornih eksperata – raznolik portfolio i više od 100 godina naslijeđa. Posjeduje više od 40 brendova u svom portfoliju. Postoji od 2013. godine.

Eli Lilly (SAD)

Američki farmaceutski hemičari (American Pharmaceutical chemist) osnovali su Eli Lilly. Lilly je pionir u nekoliko područja, uključujući prvu masovnu proizvodnju penicilina, polio vakcine i inzulina. Također, najveći je svjetski distributer i proizvođač psihijatrijskih lijekova. Kompanija je osnovana 1876. godine, što je čini jednom od najstarijih u trgovini. Ima izuzetno veliku globalnu prisutnost – 120 zemalja. Ima svoj centar za istraživanje i razvoj u 6 zemalja (8.000 zaposlenih u centru) i proizvodne jedinice u 13 zemalja. Kompanija je poznata po svom fokusu na istraživanje i razvoj. Prisutna je u različitim područjima medicine kao što je biomedicina, dijabetes, onkologija i zdravlje životinja.

AstraZeneca (Velika Britanija)

AstraZeneca je britanska multinacionalna farmaceutska kompanija koja je formirana kao rezultat spajanja. Ima izuzetno raznolik portfolio lijekova u nekoliko odjela, uključujući neuroznanost i rak. Posluje u nekoliko zemalja, uključujući Indiju. Intenzivno je fokusirana na istraživanje, razvoj i aktivnosti akvizicije. Ima proizvodne centre u 16 zemalja, a prodaje u približno 100 zemalja. Formirana je 1999. godine. Ima različit portfolio u raznim područjima medicine (CVM, onkologija, disajni sistem, autoimune bolesti i druge).

GSK (Velika Britanija)

GSK je britanska multinacionalna farmaceutska kompanija koja je osnovana 2000. godine spajanjem Beecham Group i SmithKline Beckman. Opsežni potrošački portfolio uključuje proizvode za njegu zdravlja kao što su Sensodyne paste za zube i sladna pića Horlicks, pored širokog spektra lijekova za nekoliko područja bolesti. GSK ima globalnu prisutnost poslovanja u 50 zemalja svijeta. Ima proizvodne jedinice u 36 zemalja i centre za istraživanje i razvoj u 5 zemalja. Ima proizvode u farmaceutskom, potrošačkom i segmentu vakcina. Proizvodi lijekove iz različitih područja kao što su onkologija, astma, dijabetes i drugi. Historija i naslijeđe kompanije seže od 1715. godine.

Sanofi (Francuska)

Sanofi je francuska multinacionalna farmaceutska kompanija, nastala kao rezultat spajanja Sanofi i Aventis 2004. godine. Fokusirana je na sedam glavnih terapijskih područja uključujući onkologiju i trombozu, prvenstveno za tržište recepata. Također, razvija OTC lijekove. Sanofi je prisutan u farmaciji, ljudskim vakcinama i zdravlju životinja. Ima 107 proizvodnih mjesta i 20 centara za istraživanje i razvoj. Historija kompanije seže od 1718. godine. Sadašnji naziv Sanofi je stupio na snagu 6 .maja 2011. godine.

Merck (SAD)

Merck je američka multinacionalna farmaceutska kompanija koja je proizvela nekoliko pionirskih lijekova uključujući Gardasil vakcinu protiv raka grlića maternice. Izuzetno mnogo troši na istraživanje, razvoj i akvizicije. Glavni poslovi uključuju lijekove, vakcine i zdravlje životinja. Datira od 1891. godine, a sjedište se nalazi u New Jerseyu. Merck je dobio odobrenje za mnoge nove lijekove od drugih kompanija.

Pfizer (SAD)

Pfizer je američka multinacionalna farmaceutska kompanija koja je postala istraživački orijentisana nakon otkrića Terramyicina. Poznata je po nekoliko drugih pionirskih lijekova kao što su Lipitor. Stjecanje Wyetha učinilo ju je jednom od najvećih farmaceutskih kompanija.

Hoffmann-La Roche (Švicarska)

Hoffmann-La Roche je švicarska multinacionalna zdravstvena kompanija koja ima jedan od najvećih troškova na istraživanje i razvoj. Posjeduje nekoliko drugih kompanija kroz akviziciju i ima za cilj proširiti svoju prisutnost u različitim područjima kroz akvizicije u farmaciji i dijagnostici. Pokriva razna područja bolesti kao što su onkologija, neuroznanost, zarazne bolesti, imunologija, kardiovaskularne i druge. Ima tri poslovna područja: lijekovi, dijagnostika i istraživanje. Osnovana je 1896. godine sa sjedištem u Baselu.

Novartis (Švicarska)

Novartis je švicarska farmaceutska kompanija koja zauzima prvo mjesto u svijetu u prodaji lijekova. Njegov istraživački rad se sprovodi kroz „Novartis institut za biomedicinska istraživanja“ (NIBR), usredotočen na nekoliko područja uključujući bolesti u zemljama u razvoju. Izgubio je prava na patent svog lijeka za rak „Gleevec“ u Indiji. Fokusiran je na tri široka područja: lijekovi, Alcon i Sandoz. Alcon je za područje očiju, a Sandoz je za generičke lijekove, usmjeren na maloprodaju. Novartis postoji od 1996. godine, spajanjem Ciba-Geigy i Sandoza. Otvorio je centar za istraživanje i razvoj u Hyderabadu u Indiji.

Johnson & Johnson (SAD)

Johnson & Johnson je američka kompanija koja se nalazi na čelu liste vodećih farmaceutskih kompanija. Proizvodi pakovanu robu široke potrošnje, medicinske uređaje i lijekove. U farmaceutskom području se uglavnom bavi imunologijom, neuroznanošću i onkologijom. Posluje u 60 zemalja sa 265 operativnih kompanija. Historija kompanije datira od 1886. godine kada su je osnovala trojica braće Johnson u New Jerseyu. Njihov poznati brend – flaster pokrenut je 1921. godine.

farmaceutske kompanije

O autoru

Srodni članci