Aktuelno:
Vlada Federacije BiH traga za novim pravnim rješenjima u slučaju Agrokora

Vlada Federacije BiH traga za novim pravnim rješenjima u slučaju Agrokora

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je zaključila kako je nužno razmotriti mogućnost donošenja novih “pravnih rješenja” vezanih za poslovanje kompanija iz sastava koncerna Agrokor u BiH, s ciljem dodatne zaštite zaposlenih i domaćih kompanija u lancu dobavljača.

Gotovo 80 posto poslovanja Agrokorovih kompanija u BiH je vezano za tržište Federacije BiH pa je entitetska vlada na sjednici u Sarajevu razmatrala mjere koje su do sada poduzete u sanaciji krize i stabilizaciji njihova poslovanja. U saopštenju objavljenom nakon sjednice stoji kako je stručnim tijelima vlada naložila da pripreme prijedlog mogućih pravnih rješenja kojima bi se uvele nove mjere i omogućio pojačani nadzor nad poslovanjem Agrokorovih kompanija kćeri.

Takva rješenja, kako je navedeno, trebaju biti u skladu sa onima koja su na snazi u drugim državama regije. Istaknuto je kako Vlada FBiH već nekoliko mjeseci provodi kontinuirani nadzor nad aktivnostima vezanim za krizu u Agrokoru s ciljem minimiziranja rizika po ekonomiju Federacije BiH, posebno imajući u vidu “sistemski rizik” vezan za dobavljače i zaposlene.

Takav nadzor traje od početka drugog kvartala 2017. godine pri čemu je održan niz sastanaka s predstavnicima Agrokora Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, direktorima kompanija u Bosni i Hercegovini koji su dio koncerna Agrokor te s predstavnicima Sindikata trgovine, Privredne komore, Udruge poslodavaca i Skupštine dobavljača Konzuma.

Posebno ugroženim kategorijama Vlada FBiH smatra dobavljače i zaposlenike te drži kako u tom dijelu treba osigurati poštovanje propisa kako bi plaćanja bila u skladu sa zakonom, a isto se očekuje i pri optimizaciji broja zaposlenih, stoji u saopštenju.

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak ranije je potvrdio kako će samo jedna kompanija iz sastava koncerna koja posluje u BiH biti likvidirana dok će ostale nastaviti poslovati, s tim da će dio prodajnog lanca Konzuma preuzeti Mercator što se očekuje do početka septembra.

Velpro, koji posluje s gubicima, bit će ugašen, a najveći dio od 161 zaposlenika bit će prebačen u druge kompanije iz sastava koncerna dok će manji dio biti zbrinut uz otpremnine.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci