Venecuela krenula s hapšenjima bitcoin rudara

Venecuela krenula s hapšenjima bitcoin rudara

Decentralizovana bitcoin mjenjačnica Localbitcoins je u Venecueli, samo od juna do sada, ostvarila četverostruko povećanje volumenu trgovine bitcoinom.

Bankarski i finansijski sistem u Venecueli je u haosu, te pati od kontinuirane inflacije i pada vrijednosti njihove nacionalne valute već više od godinu dana. Prema Localbitcoins, trgovina bitcoinom se povećala s 9 milijardi venecuelanskih bolivarsa na 40 milijardi bolivarsa samo u zadnja 3 mjeseca.

Građani Venecuele se okreću rudarenju zbog zarade

Prema izvještajima lokalnih medija, veliki broj studenata, poduzetnika te ostalih profesionalaca se okrenulo rudarenju kriptovaluta kako bi generisali dovoljne prihode da bi mogli da prehrane porodice. Uglavnom rudare bitcoine, ali ni ostale kriptovalute tu nisu zakinute, te mnogi rudare dash, zcash i ethereum.

Venecuelanska vlada je krenula u borbu protiv rudarenja kriptovaluta. Prema reason.com reportu, napisanom od Jima Epsteina, policija je uhapsila 4 bitcoin rudara. U izvještaju se nalazi izjava Douglasa Ricoa, direktora federalne policije (Cuerpo de Investigaciones Científicas Penales y Criminalisticas (CICPC)), gdje je pokušao objasniti zašto je došlo do hapšenja.

Na Instagram postu, Rico je izjavio da su koristili više od 300 računara koji rudare bitcoine, te ih prodavali u Cucutu, kolumbijskom gradu blizu venecuelanske granice. Mjesto koje je poznato kao lokacija gdje se razmjenjuju dolari i bolivari bez kontrole vladajuće vlasti. Također, izjavio je kako su aktivnosti ovih rudara uzrokovali probleme sa stabilnosti električne energije u Charallaveu. Nažalost, ovih četvero individualaca nisu prvi koje su venecuelanske vlasti uhapsile zbog rudarenja bitcoinima, a vjerovatno ni posljednji.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci