Veliko globalno takmičenje za start-upe – prijave do 8. aprila

Veliko globalno takmičenje za start-upe – prijave do 8. aprila

U svom najnovijem projektu, koji promoviše obostrano korisnu saradnju sa zajednicama web developera, kompanija Rakuten je najavila potpuno nov program za podršku ambicioznim start-up kompanijama širom svijeta.

Rakuten Accelerator prepoznaje i podržava rad poduzetnika u ranim stadijima, sa posebnim naglaskom na one koji su sposobni da iskoriste globalnu platformu za razmenu poruka. Kako navode iz kompanije, program predstavlja jedinstvenu priliku za start-upe iz srednje i istočne Europe, gdje Rakutenove aktivnosti u posljednje vrijeme postižu značajne rezultate.

Rakuten Viber, član Rakuten grupe, najpopularnija aplikacija za pozive i razmjenu poruka u regiji srednje i istočne Europe i jedan od svetskih lidera sa više od milijardu korisnika širom sveta, prepoznat je kao službeni komunikacijski kanal FC Barcelona, partner za pozivanje i razmenu poruka tima Golden Stejt Voriors i službena platforma NBA. Također, Rakuten upravlja ekosistemom usluga koji obuhvata sve, od e-trgovine do hartija od vrijednosti, bankarstva, osiguranja, kartica i plaćanja, slobodnog vremena i medija. Mentori iz svih krajeva Rakuten svijeta, uključujući i Viber, moći će usko da sarađuju sa start-upima odabranim za program i pomoći će najambicioznijim među njima da ostave svoj trag u ovom segmentu.

U okviru akceleratorskog programa, Rakuten sarađuje sa poznatim svjetskim akceleracijskim operatorom Techstars iz Kolorada, koji je do danas radio sa više od 1.200 kompanija, od kojih je 90% i dalje aktivno ili preuzeto. Sa Rakutenom, Techstars će raditi sa odabranim poduzetnicima koji unapređuju tehnologije društvenih mreža i razmjene poruka, sa naglaskom na aplikaciji Viber. Ovaj mentorski akcelerator je usmjeren na inovacije i revoluciju načina na koji kompanije i potrošači koriste poruke kako bi uspješno poslovali i ostali povezani.

Rakutenov inicijalni tromjesečni mentorski akcelerator bit će baziran u Singapuru, sjedištu regionalnog centra kompanije za Aziju, i fokusirat će se na uvođenje naprednih i revolucionarnih promjena u navike i shvatanja kako kompanije i potrošači koriste aplikacije za razmenu poruka u razvoju poslovanja i održanju povezanosti.

Oblasti kojima će se program baviti su – vještačka inteligencija (AI), uključujući čet botove, zatim trgovina putem četova, mobilni novčanici i kriptovalute, reklamne tehnologije (Ad Tech), rješenja iz oblasti virtuelne stvarnosti (VR) i augmentirane stvarnosti (AR), glasovno prepoznavanje i komande (Voice recognition), vizuelno prepoznavanje (Image recognition), prevođenje, stvaranje sadržaja – poput muzičkog i sportskog, informativne tehnologije bazirane na četovima (Chat-based IoT), i integrisana razmjena poruka sa poslovnim subjektima (Enterprise-integrated messaging).

“Oduševljeni smo što imamo priliku da podijelimo naše poslovno i tehničko iskustvo sa naprednim inovatorima budućnosti. Zajedno sa Techstars – organizacijom koju krase izuzetni rezultati u oblasti razvoja kreativnih start-upa, sa velikim očekivanjima pristupamo ne samo pružanju podrške ovim talentovanim timovima, već i sticanju novih znanja od njih”, izjavio je Hiroši Takasava, predsjednik kompanije Rakuten Kapital i generalni direktor Rakuten Azije.

Prijavljivanje za Rakuten Akcelerator je počelo 8. januara ove godine i trajat će do 8. aprila. Sam mentorski program će započeti u julu, a članovi izabranih deset start-upa bit će pozvani u Singapur na pohađanje tromjesečnog intenzivnog programa. Program će biti okončan demonstracionim danom tokom kojeg će učesnici imati priliku da predstave svoje poslovne modele stotinama investitora iz cijelog svijeta.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci